Argentinië: Peso valt zwaar na verlies president Macri
13 Aug, 05:38
foto
President Mauricio Macri heeft ondanks zijn verlies bij de voorverkiezingen beloofd een tweede termijn te winnen. (Foto's: Reuters)


De Argentijnse president Mauricio Macri heeft ondanks een verrassend sterke prestatie van de oppositie, beloofd dat hij een tweede termijn zal winnen. Bij de voorverkiezingen is Macri verslagen door zijn centrumrechtse rivaal, Alberto Fernandez, die nu als koploper wordt gezien voor de presidentsverkiezingen in oktober. Het verlies van Macri zondag, bracht maandag een schokgolf teweeg op de markten, de pesomunt stortte in en aandelen en obligaties kelderden.

Macri zei dat hij het resultaat van de voorverkiezingen zou 'keren', maar erkende dat een zwakkere peso die werd veroorzaakt door de sterke toename van de steun voor de Peronistische oppositiekandidaat Fernandez en zijn  vicepresidentskandidaat, de voormalige president Cristina Fernandez, de inflatie zou voeden.

De peso sloot 15% zwakker tegen 53,5 per Amerikaanse dollar, nadat hij eerder op de dag na de voorverkiezingen naar een dieptepunt van zo'n 30% zakte. De angst op de markt over de potentiële terugkeer van Argentinië naar de interventionistische economie van de vorige regering, was duidelijk te merken.

Data toont aan dat Argentijnse aandelen, obligaties en de peso dit soort gelijktijdige daling niet hadden geregistreerd sinds de economische crisis en de ingebrekestelling van het land in 2001.

“Ik vertrouw erop dat we in oktober een meer gelijkmatige verkiezing zullen houden, waardoor we naar een tweede ronde kunnen gaan. Degenen die niet terug willen naar het verleden, zullen zich bij ons aansluiten," zei Macri op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat hij geen herschikking van het kabinet overwoog.

Fernandez, een voormalige kabinetschef, domineerde de voorverkiezingen met een veel ruimere dan verwachte 15,5 procentpunt marge ten opzichte van de president. Hij heeft gezegd dat hij zou proberen de US$ 57 miljard stand-by-overeenkomst van Argentinië met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te 'herbewerken' als hij de algemene verkiezingen van oktober zou winnen.

Ondanks de inspanningen van Macri om de economie te keren, beschouwen beleggers het Fernandez-koppel als een riskanter vooruitzicht. Argentijnse aandelen behoorden tot de grootste verliezers op de Nasdaq-index en de lokale Merval-aandelenindex sloot 31% zwakker. Ook de Argentijnse benchmark 10-jarige obligaties en eeuwobligaties hadden het zwaar te verduren.

Morgan Stanley verlaagde zijn aanbeveling voor het staatskrediet en aandelen van Argentinië van "neutraal" naar "licht positief" en zei dat berekeningen suggereren dat de peso met nog eens 20% zou kunnen dalen. "Gezien het smalle pad dat voor ons ligt, vinden wij dat een hoge mate van beleidscontinuïteit een noodzaak is om de macrostabiliteit te handhaven," zei Morgan Stanley in een onderzoeksnota. Het voorspelde "verdere neerwaartse druk en volatiliteit" in obligatiekoersen.

De centrale bank van Argentinië kwam tussenbeide en verkocht US$ 105 miljoen op de valutamarkt om de peso te verdedigen tegen de massale uitverkoop. Bij de veiling werden voor het eerst sinds september vorig jaar de eigen reserves van de bank gebruikt, zeiden handelaren.

Macri, een telg van één van de rijkste families van Argentinië, kwam in 2015 aan de macht met beloften om de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika te doen herleven door een liberalisatiegolf. Maar het beloofde herstel is uitgebleven en Argentinië bevindt zich in een recessie met een inflatie van meer dan 55%.

Een acute financiële crisis vorig jaar trof de peso en dwong Macri om de IMF-lening te nemen in ruil voor toezegging om het tekort van Argentinië in evenwicht te brengen.

Het resultaat van zondag geeft aan dat Fernandez voldoende steun had om het presidentschap in de eerste ronde van oktober te veroveren, zonder naar een tweede verkiezingsronde in november te hoeven gaan. Een kandidaat heeft minstens 45% van de stemmen nodig, of 40% en een verschil van 10 procentpunten ten opzichte van de tweede plaats, om het presidentschap te winnen.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May