Goudprijs bereikt hoogste niveau in zes jaar
19 Jul 2019, 10:31
foto
Beleggers zijn geneigd meer te investeren in goud in tijden van geopolitieke onrust. (Foto: Reuters)


Goudprijzen hebben hun hoogste niveau bereikt in zes jaar tijd. De stijging heeft alles te maken met beleggers die voorstander zijn van een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve (FED). Investeerders zoeken daarnaast naar een veilige haven te midden van spanningen tussen Washington en Teheran.

De prijs van één troy ounce goud bereikte vanochtend een piek op US$ 1.452,60, het hoogste punt sinds mei 2013. De vrees voor escalatie in de Perzische Golf heeft de prijs van het edelmetaal, dat tijdens geopolitieke crises als een toevluchtsoord wordt beschouwd, gestuwd.

De goudprijzen werden gestimuleerd door de daling van het obligatierendement - of de rente die door emittenten van obligaties wordt uitbetaald - die omgekeerd naar hun prijzen evolueren. Veel van de veiligste staatsobligaties zijn nu negatief milieu terechtgekomen, wat betekent dat beleggers effectief betalen voor het voorrecht geld te lenen aan kredietnemers, met als gevolg dat goud aantrekkelijker is.


Beleggers hebben ook de neiging om goud te kopen, dat relatief weinig praktische waarde heeft en geen inkomsten oplevert, in tijden van geopolitieke onzekerheid. Iran ontkende vrijdag dat een Amerikaans oorlogsschip één van zijn drones in de Straat van Hormuz heeft neergeschoten, in tegenspraak met de Amerikaanse president, Donald Trump beweert.

De daling van de obligatierendementen overal ter wereld was de 'belangrijkste drijfveer' in de prijsstijgingen van goud, zei Oliver Jones, senior econoom bij Capital Economics, een adviesbureau in Londen tegen The Guardian.

De rendementen zijn gedaald doordat investeerders zich voorbereiden op een verlaging van de belangrijkste rentevoet door de Federal Reserve, in meer dan een decennium.  De weddenschappen van beleggers impliceren dat er een 100% kans is dat de Amerikaanse centrale bank het monetaire beleid zal versoepelen, aldus CME Group. Er is een impliciete kans van meer dan 50% dat FED-voorzitter Jerome Powell een verlaging van 0,5 procentpunten zou kunnen aankondigen - meer dan het gewoonlijk gekozen 0,25-punten.

De VS kende een decennium onafgebroken groei en de meest recente BBP-cijfers toonden aan dat 's werelds grootste economie in het eerste kwartaal jaarlijks 3,2% groeide. Er zijn echter zorgen dat het herstel sterk zal vertragen. "Het belangrijkste waar de FED zich zorgen over maakt, is de zwakte van de rest van de wereld die naar de VS overslaat", zei Jones.

Tegelijkertijd hebben de toenemende spanningen tussen Iran en de VS de bezorgdheid bij sommige beleggers vergroot. De prijs van Brent ruwe olie futures steeg vrijdag met meer dan 1% tot US$ 63 per vat na het bericht van de neergeschoten drone.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November