Brazilië: Justitie-minister ontkent samenzwering tegen Lula
11 Jun 2019, 06:39
foto
Sergio Moro bekritiseerde The Intercept voor het niet publiceren van de bron van de lek. (Foto's: AFP)


De Braziliaanse minister van Justitie, Sergio Moro, heeft beweringen ontkend dat hij heeft samengezweerd om de linkse ex-president Luiz Inacio Lula da Silva uit de verkiezingen van 2018 te houden. De nieuwssite van Intercept publiceerde "berichten van Moro" toen hij voorzitter was van het grootste corruptieonderzoek in Brazilië. Onderzoek Car Wash leidde ertoe dat tientallen zakenmensen en politici gevangen werden gezet, onder wie Lula.

Moro heeft The Intercept beschuldigd van het illegaal verkrijgen van de berichten. Lula (73) die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, heeft alle corruptie-aanklachten tegen hem ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

The Intercept publiceerde fragmenten van de berichten op zondag, waarin stond dat ze tijdens het vijf jaar durende onderzoek waren verzonden op de gecodeerde berichtenapp Telegram. De site voegde eraan toe dat de berichten zijn gelekt door een anonieme bron.

In de berichten leek Moro - toen een rechter - suggesties te doen aan openbare aanklagers over het tempo, de focus en de volgorde van de onderzoeken naar corruptiebestrijding.

"Met deze acties overschreed Moro op grove wijze de ethische lijnen die de rol van een rechter bepalen", aldus het rapport. "In Brazilië, evenals in de Verenigde Staten, moeten rechters onpartijdig en neutraal zijn en mogen ze in het geheim niet samenwerken met één partij in een zaak."

De site zei ook dat dit nog maar het begin van het verhaal was - dat de fragmenten een klein deel vormden van een "grote hoop" gelekte berichten tussen Moro en aanklagers van corruptiebestrijding.

In een op maandag vrijgegeven verklaring bekritiseerde Moro The Intercept, omdat hij zijn bron niet noemde: "de persoon die verantwoordelijk is voor de criminele invasie van de mobiele telefoons van de officieren van justitie". Hij ontkende ook het ongepaste gedrag. Hij zei dat er "geen teken was van enige afwijking of regie van acties als magistraat", en zei dat de berichten "uit hun context waren gehaald".

Het team van federale openbare aanklagers achter Operatie Car Wash heeft ook verklaringen vrijgegeven waarin stond dat ze overal naar behoren hadden gehandeld, meldt persbureau Reuters.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July