Benschop: Drape na Desi Bouta wi e stem
06 Jun 2019, 13:28
foto


Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement heeft de minister van Defensie, Ronni Benschop, het parlementslid Edward Belfort van repliek gediend. In zijn betoog waarschuwde Benschop met stemverheffing politieke partijen die bezig zijn leden van het Nationaal Leger over te halen, dat op een correcte manier te doen. Benschop: Want drape na Desi Bouta wi e stem. Iem sabi mi bari yu”.

De uitspraak, ‘drape na Bouta wi e stem’ kan je vertalen als: het Nationaal Leger is van Bouterse, dus niemand moet daar iets zoeken. Benschop probeert de militairen te brainwashen. Dit is niet anders dan de ouderwetse verdeel- en heerspolitiek van de NDP. Het Nationaal Leger is door Benschop bewust meegesleurd in de politiek. Benschop moet goed begrijpen dat het Nationaal Leger noch van Bouterse, noch van de NDP is. Het Nationaal Leger is van Suriname, het leger is van het volk.  

Benschop slaat de plank volledig mis, als hij ervan uitgaat dat de militairen op Bouterse of de NDP gaan stemmen. Het is publiek geheim dat het Nationaal Leger zwak en verwaarloosd is, dat valt helemaal niet te ontkennen. Alles is openbaar. (Suriname heeft de op één na zwakste militaire slagkracht ter wereld volgens de militaire website Global Fire Power). Naast de verwaarlozing van de militairen, hebben de militairen ook genoeg van de voortschrijdende financieel-economische crisis van het land. 

Met stemverheffing zei Benschop: "Iem sabi mi bari yu". Dit is absoluut een vorm van bedreiging en kan niet getolereerd worden. De stemverheffing is duidelijk een teken van zwakte. Benschop was tijdens zijn betoog aantoonbaar bij het verkeerde eind, maar probeerde toch vruchteloos en wanhopig zijn gelijk te halen en kwam daarmee alleen maar steeds dieper in de ellende. 

Sterk was Benschop geweest als hij zijn standpunt op een positieve manier had verwoord en toegegeven dat het minder goed gaat met de militairen. Met stemverheffing worden problemen niet opgelost, je moet een positieve toon aanslaan. Heel opvallend was dat Edward Belfort geen ondersteuning heeft gehad van partijvoorzitter Ronnie Brunswijk, in tegendeel heeft hij Benschop ondersteund. Het kan gebeuren! 

Idris Naipal


Monday 10 August
Sunday 09 August