Debipersad: Geloofwaardigheid belangrijkste voor economie
18 May 2019, 00:01
foto
Steven Debipersad, secretaris van de VES.


"Het belangrijkste voor de economie is geloofwaardig beleid. Dit ligt natuurlijk nauwelijks op het bord van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maar vooral bij Financiën. De vermeende corruptiepraktijken plegen inbreuk op de geloofwaardigheid en daadkracht van de autoriteiten." Zo reageert econoom Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op het persbericht van de CBvS. Hierin wordt een optimistisch beeld gegeven van de economische verwachtingen. 

"Ik moet vooral lachen om de 'afgenomen wisselkoers volatiliteit'. In de afgelopen maanden zijn de girale wisselkoers en de cambio-koers voor de US-dollar verder uit elkaar gegroeid. Duidelijk is dat de economie vooral gedragen wordt door de goudsector en marginaal door ons eigen verdienste. April en mei zal blijken of de inflatie inderdaad is beteugeld daar deze erg afhankelijk is van wisselkoersbeweging",  zegt Debipersad aan Starnieuws. 

Belangrijk voor het land, dus niet alleen de economie, is dat Suriname goed door de National Risk Analyse van de Caribbean Financial Action Task Force komt. Daarnaast moet de monetaire autoriteit (CBvS) de komende tijd vooral hard werken om  de US-dollar wisselkoersen (giraal ten opzichte van contant bij de cambio) die nu opnieuw ver uiteen lopen, te convergeren. De ruime marge die nu tussen beide bestaat, is een voedingsbodem voor ongezonde praktijken, benadrukt Debipersad. 

De grondstofprijzen staan weer eens hoog. Nu is de tijd om te sparen, stelt Debipersad. "In plaats hiervan zal naar de verkiezingen toe het geld worden gebost. Er staat nog geen kopercent in het Spaar- en stabilisatie fonds. Als prijzen dalen - wat een economische wetmatigheid is - zijn we weer de pineut," voorspelt de secretaris van de VES.