Haïti: Demonstranten eisen aftreden president
11 Feb, 08:31
foto
Duizenden hebben deze week deelgenomen aan de protesten in Haïti. (Foto: Reuters)


Opnieuw is het onrustig in Haïti. Demonstranten van de oppositie in Haïti hebben banden verbrand en stenen gegooid in een protest waarbij ze president Jovenel Moise hebben opgeroepen om af te treden. Minstens vier mensen zijn gedood en zijn tientallen anderen gewond geraakt in vier dagen van protesten in de hoofdstad Port-au-Prince en andere steden.

Veel Haïtianen beschuldigen Moise en andere functionarissen van corruptie. Duizenden zijn deze week op straat op gegaan. De onrust heeft burgemeesters in verschillende steden gedwongen om carnavalsfestiviteiten te annuleren die begin maart moeten plaatsvinden.

Moise - die sinds 2017 aan de macht is - heeft opgeroepen tot gesprekken met de oppositie, tot nu toe zonder resultaat. Oppositiegroepen riepen op tot protesten nadat een rechtbankrapport beweerde dat ambtenaren en voormalige ministers ontwikkelingsleningen die Venezuela na 2008 aan Haïti had verstrekt, verkeerd hebben gebruikt.

Het rapport suggereerde ook dat president Moise betrokken was bij onregelmatigheden. Haïti is het armste land in het Caribisch gebied en 60% van de bevolking leeft van minder dan US$ 2 per dag.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January