Honger en armoede bestrijden door investering agrarische sector
31 Mar 2011, 16:30
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo krijgt een exemplaar van het internationaal verdrag over Plantgenetische Hulpbronnen voor Voeding en Landbouw van FAO-deskundige Stefano Diulgheroff. (Foto: LVV-voorlichting)


Voedselonzekerheid neemt dramatisch toe. Hierdoor wordt de wereldvrede bedreigd. Om honger en armoede effectief te bestrijden, is het daarom meer dan noodzakelijk om veel meer te investeren in de agrarische sector.

Plantgenetische hulpbronnen nemen wereldwijd een steeds grotere rol in bij het garanderen van voedselzekerheid en economische ontwikkeling. Ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ziet het belang in van het behoud en duurzaam gebruik van plantgenetische hulpbronnen. Voor de landbouwer zijn deze hulpbronnen de belangrijkste input en de biologische basis voor voedselzekerheid. Dit zegt LVV in een persbericht.

Diversificatie belangrijk

“De relevantie wordt nog meer onderstreept, als wij letten op het streven naar diversificatie van de landbouwproductie, verbetering van de milieuzorg en aandacht voor economische en potentieel economisch belangrijke landbouwgewassen,” zegt minister Hendrik Setrowidjojo. Hij heeft donderdag de eerste nationale workshop van het eenjarige LVV-FAO project officieel geopend. Het project heeft als doel te komen tot een Nationaal Mechanisme dat informatie moet uitwisselen over plantgenetische hulpbronnen voor voeding en landbouw in het kader van het Mondiaal Actie Plan dat wordt uitgevoerd.

Verschillende landen zijn getroffen door natuurrampen met desastreuze gevolgen voor de bewoners. De voedselzekerheid van deze getroffen bewoners is ernstig in gevaar gebracht. Volgens Setrowidjojo moeten wij uit deze rampen, de boodschap halen dat mondiale duurzame landbouw nu meer dan ooit belangrijk is. “Als land zouden we een cruciale rol kunnen vervullen om bij te dragen aan de voedselbehoefte in de wereld, zoals verwoord in de regeringsverklaring 2010-2015.” Het project is voor het ministerie een belangrijk mechanisme om het nut en gebruik van de plantgenetische hulpbronnen die voorkomen in Suriname te identificeren, alsook de bedreigingen.

Unieke kans

Ook Stefano Diulgheroff van de Plantenproductie en Plantenbeschermingsafdeling van de FAO vindt dat dit project Suriname een unieke kans biedt om de communicatie en samenwerking met nationale organisaties te intensiveren over belangrijke wereldvraagstukken, waaronder het in stand houden en het duurzaam gebruik van zijn rijke plantgenetische hulpbronnen. Gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties kunnen op verschillende manieren - afhankelijk van hun positie - bijdragen tot een Nationaal Mechanisme. Diulgheroff die ook presentaties houdt gedurende de tweedaagse workshop, hoopt dat de participanten aan het eind van de bijeenkomst zichzelf ook verplichten te werken aan de voorbereiding van een geüpdate rapport over de staat van de plantgenetische hulpbronnen in Suriname.

Patricia Milton, focal point voor plantgenetische hulpbronnen in Suriname, zegt gewerkt moet worden aan de bewustwording van de samenleving over het belang van deze hulpbronnen. Plantgenetische hulpbronnen voor voeding en landbouw vormen de basis voor gewasonderzoek en gewasveredeling. Ze zijn belangrijk voor de instandhouding van genetische diversiteit en vormen de biologische basis voor voedselzekerheid. Met deze hulpbronnen kan plantmateriaal onder andere worden vermeerderd met het gevolg dat de landbouwproductie kwalitatief en kwantitatief kan toenemen. Hierdoor dragen ze bij tot de ontwikkeling van landen en garanderen ze de continuïteit in voedselvoorziening. Het beleid van Suriname voor het in standhouden en gebruik van plantgenetische hulpbronnen voor voeding en landbouw moet verder worden uitgebouwd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May