Cultuur-directeur: Heengaan Slory en Ramlall groot verlies
20 Dec 2018, 06:42
foto
Cultuur-directeur Elviera Sandie ontving in juni een boekwerk van dichter Michaël Slory. (Foto: Facebook)


Elviera Sandie, directeur van Cultuur, vindt het heengaan van dichter Michaël Slory en cultuurkenner James Ramlall een groot verlies voor Suriname. Zij zal met de families nagaan welke wensen er zijn rond de uitvaart. De uitvaart van deze twee grootheden moeten met de nodige egards verzorgd worden, zegt Sandie in gesprek met Starnieuws.

Ramlal heeft aan de wieg gestaan van het directoraat Cultuur, dat eerst een afdeling was. Ramlall is samen met Henk Tjon en Wilgo Baarn de grondlegger geweest van het directoraat. Mede dankzij Ramlall staat het Nola Hatterman Instituut er, waar veel kunstenaars worden gevormd. Met Caribbean Centre heeft Ramlal veel werk verzet. Inheemsen in Trinidad & Tobago hebben hun kennis kunnen verrijken door culturele uitwisseling met de Surinaamse inheemse gemeenschap. Tot nu toe vinden er uitwisselingen plaats tussen groepen.

Sandie merkt op dat er nog veel werk te verzetten is rond cultuurbeleid. Er moet vastleggen komen van het gedachtegoed van grootheden die Suriname had en anderen die nog in leven zijn. Dit vindt vanuit de overheid te weinig plaats. Ook de criteria moeten worden vastgelegd over wie iconen zijn. De waardering vanuit de Staat naar grootheden zoals Ramlal en Slory moet beter worden uitgewerkt. Nu moet er geput worden uit archieven om de verdiensten van hen in beeld te brengen.

"Er moet beleid gemaakt worden over hoe omgegaan moet worden met de legacy van grootheden die Suriname heeft voortgebracht," zegt Sandie. In elk geval zal de cultuur-directeur verder met de familie afstemmen. Slory en Ramlal zijn voorbeelden van "eenvoud siert de mens". Sandie heeft Ramlall nog opgezocht, waarbij hij nog steeds zijn visie gaf over cultuur. Als filosoof kon hij ook heel diverse aspecten belichten. Slory is nog zes maanden geleden naar het directoraat toegestapt om Sandie zijn jongste pennenvrucht aan te bieden. Beide iconen zijn 83 jaar geworden. "Dat kan toch geen toeval zijn..."

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May