Mexico gaat 'gewelddadige' migranten deporteren
26 Nov 2018, 08:30
foto
Het lukte een deel van de migranten de eerste horde te overbruggen. (Foto: AFP)


Mexico zal tot 500 migranten deporteren die hebben geprobeerd de Amerikaanse grens te bestormen. Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de groep werd opgepakt na een poging om "gewelddadig" en "illegaal" de grens over te steken.

Videobeelden tonen tientallen mensen - waaronder vrouwen en kinderen - die naar het hek rennen dat de twee landen bij de stad Tijuana scheidt. Amerikaanse grensofficieren gebruikten traangas om hen af te weren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Mexico zei in een verklaring dat een groep van 'bijna 500 migranten' had geprobeerd de grens op gewelddadige wijze over te steken. Degenen die zijn geïdentificeerd als deelnemers aan deze "gewelddadige evenementen" zouden onmiddellijk worden uitgezet.

Het ministerie voegde daaraan toe dat de acties van de migranten "verre hun doelstellingen helpen". De acties van de migranten hebben het kader voor legale migratie geschonden en zouden geleid kunnen hebben tot een "ernstig incident".

De spanningen zijn hoog in Tijuana sinds de komst van duizenden migranten eerder deze maand. Ze bereikten Tijuana nadat ze meer dan 4.000 km door Midden-Amerika hebben afgelegd. Ze zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuislanden, Honduras, Guatemala en El Salvador.

Nu moeten ze echter lang wachten om te zien of hun asielaanvragen door de VS zal worden aanvaard, terwijl president Donald Trump zweert elke migrant aan de Mexicaanse kant van de grens te houden tot de rechtbanken in hun zaak hebben beslist. Dit kan maanden duren.

Temidden van toenemende wanhoop op zondag namen ongeveer 500 migranten deel aan een vreedzaam protest voor het recht om politiek asiel te zoeken in de VS. "We zijn geen criminelen! We zijn harde werkers", zongen ze.

Minister Alfonso Navarette van Binnenlandse Zaken zei dat de migranten om hulp hadden gevraagd om de demonstratie te organiseren, maar vervolgens werden ze naar verluidt aangemoedigd door een aantal leiders van de beweging om zich in verschillende groepen op te splitsen, zodat ze een vlucht naar de grens konden maken en proberen de grens over te steken.

Volgens het persbureau AFP kon een aantal over het eerste hek klimmen. Het was toen ze probeerden een tweede, spitse muur over te steken, toen ambtenaren aan de Amerikaanse kant traangas begonnen te vuren. Een AFP-journalist zag de migranten - inclusief moeders en kinderen – die probeerden zichzelf tegen het gas te beschermen, met een uitroep dat ze alleen maar werk en een beter leven in de VS wilden vinden. Associated Press-journalist Chris Sherman zei dat hij ouders had zien rennen met peuters stikkend van het traangas.

Door de actie van zondag heeft de VS de grensovergang bij San Ysidro in de buurt van Tijuana voor enige tijd gesloten voor voertuigen en voetgangers, voordat deze opnieuw werd geopend. De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder deze week gedreigd de gehele grens tussen de VS en Mexico te sluiten als de VS "de controle over de situatie" dreigde te verliezen.

Hij zei ook dat hij troepen aan de grens toestemming had gegeven om geweld te gebruiken als dat nodig was. Trump heeft ongeveer 5.800 troepen naar de grens gestuurd. Hij beschreef de migranten eerder als een "invasie". Luitenant Jeffrey Buchanan vertelde Politico vorige week dat sommige technische en logistieke troepen al begonnen te vertrekken nadat ze nieuwe beveiligingsstructuren hadden opgezet. Ambtenaren van het Pentagon hebben eerder gezegd dat de missie voor Kerstmis voorbij zou zijn.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April