53e Nationale Kunstbeurs: Voor ieder wat wils
26 Oct 2018, 17:22
foto
Een artiest leeft zich uit tijdens de opening van de 53e editie van de Nationale Kunstbeurs. (Foto's: René Gompers)


De artiest danst met alles wat hij heeft, de vloer is zijn podium, de kunst zijn grootste liefde. Een jongetje staat stil vanachter een paal naar de kunstenaar te kijken. Verderop staan een paar mensen te staren naar de vloer, in een spiegel die de onderkant van een kist weergeeft. Binnen in de ballroom en in de lobby van Hotel Krasnapolsky hangen, staan en liggen er kunstwerken die van menigeen de aandacht momenten lang vasthoudt. Donderdag is de 53e editie van Nationale Kunstbeurs (NK) van start gegaan.

Na een aantal toespraken, overhandigen van giften en toezeggingen is de beurs met het beschilderen van een doek door de sprekers geopend. Voorzitter Michel Brahim en Elvira Sandie die namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur optrad, merken op dat de Surinaamse kunstenaars het steeds beter doen. Ze doen vaker mee aan buitenlandse exposities en scholen zich verder. Brahim haalt wederom aan hoe belangrijk het stimuleren van kunst en creativiteit is bij de vorming van jonge kinderen en prestaties van volwassenen.

Sommige bezoekers zijn zichtbaar onder de indruk van wat er wordt getoond. Anderen wachten tot het minder druk is zodat zij de werken in rust kunnen “innemen.” Modern, figuratief, abstract, diepte, simpel, diep, vrolijk, suggestief, altijd in kleur. Schilderijen, keramiek, stellages, foto’s. Er is een speciale ruimte voor “digital art” in de ballroom. Daar zitten een 3D-artist en een fotograaf die drones inzet om momenten vanuit de lucht vast te leggen. Ook de drones zijn uitgestald. Zij moeten natuurlijk veel vragen beantwoorden. Sommige werken maken zo een diepe indruk dat ze al dezelfde avond worden verkocht.

Sandie deelt mee dat de “regering zich heeft gecommitteerd om een Nationale Kunsthal op te zetten.” De NK heeft nog steeds geen eigen huis, elk jaar wordt het evenement op een andere locatie gehouden. Desondanks verwacht Brahim 15.000 bezoekers, het jaarlijks gemiddelde. Brahim is onder de indruk van wat er tentoongesteld wordt. Uiteraard wordt er ook verkocht. Naast de tentoonstelling zijn er ook workshops voor kinderen en volwassenen. De beurs duurt tien dagen.

René Gompers
Advertenties