Mexicanen herpakken zich na aanval Willa
25 Oct 2018, 02:12
foto
Arbeiders werken aan een gevallen elektriciteitspaal langs een snelweg buiten de stad Escuinapa in de buurt van de zuidpunt van de deelstaat Sinaloa, nadat orkaan Willa toesloeg. (Foto’s: Reuters)


Bewoners aan de Pacifische kust van Mexico herpakken zich, nadat ze geteisterd zijn door orkaan Willa. Ze zijn begonnen het puin dat de categorie 3 orkaan heeft achtergelaten op te ruimen. Willa scheurde dinsdag op woensdagnacht door de steden, rukte daken af, haalde hoogspanningslijnen neer en ontwortelde bomen.

Willa, een krachtige categorie 3 orkaan, trof de noordwestelijke deelstaat Sinaloa laat op dinsdag als één van de sterkste stormen die de kust de laatste jaren heeft geraakt, met windsnelheden tot 195 km per uur.

"Ik dacht dat het het einde van de wereld was," zei Alma Rosa Ramirez, een 45-jarige inwoner van de stad Escuinapa. Ze beschreef hoe haar hele huis rammelde in de explosieve winden. Nu de zon komt piepen en de wind bijna stilstaat, zijn Ramirez en tal van andere bewoners de straat opgegaan om puin op te rapen, terwijl nooddiensten instroomden om te werken aan het herstellen van de basisvoorzieningen.

Ramirez kwam bij haar kleine groente- en fruitstand in de schaduw van een grote stenen kerk op het centrale plein van Escuinapa. Ze zei dat ze vreesde dat de storm het agrarisch gebied dat haar voorziet van de wortels, squash en pepers die ze verkoopt, heeft verwoest. "Er zal veel armoede zijn," zei ze.

Er zijn geen doden gemeld sinds duizenden mensen werden geëvacueerd uit kustplaatsen en -resorts, voordat de storm toesloeg. "De bevolking heeft op tijd dekking gezocht", zegt Luis Felipe Puente, hoofd van het bureau voor civiele bescherming van het land.

Aan de andere kant van Escuinapa zat de 74-jarige gepensioneerde Virginia Medina in een witte plastic stoel, een 4 weken oud katje wikkelde zich tussen haar benen wikkelde, terwijl ze de schade opnam. Willa toonde weinig genade. Het dak van Medina’s huis is ingestort, de keuken ziet vol water, terwijl haar patio en achtertuin bezaaid zijn met knoestige takken. "Ik kan niet eens in mijn achtertuin lopen ... Hier in de buurt zijn veel muren ingestort. Nu is er geen stroom, geen gas, er is niets,” zei Medina.

Langs een stuk van een tweebaansweg ten zuidwesten van Escuinapa, werkten arbeiders van de Mexicaanse federale elektriciteitscommissie aan talloze neergevallen hoogspanningslijnen. Noé Mauricio, een arbeider met een gele helm en een oranje vest, stond op de weg en leidde het verkeer in constante regen. Hij zei dat het twee weken zou duren om de stroom in het gebied te herstellen. "We werken zo snel mogelijk, maar met de wind vielen ze allemaal neer", voegde Mauricio eraan toe, verwijzend naar de 30 kilometer lange reeks gevallen elektriciteitspalen.

Een kaart van het gebied toonde de Los Canales-lagune aan een kant van de snelweg. Overstromende wateren hadden ook de andere kant opgevuld, waarbij de toppen van sommige bomen te zien waren en een hek uitstak.

Willa trof de kust ongeveer 80 km ten zuiden van Mazatlan, een belangrijke stad en een toeristenoord in Sinaloa. De orkaan had maandag een zeldzame categorie 5-status bereikt op de vijfstappen Saffir-Simpson-schaal, met winden die bijna 260 km per uur bereikten toen deze de kust naderde.

De storm was halverwege de ochtend verdwenen toen het woensdag snel landinwaarts trok over noordwest-centraal Mexico. Er werd nog steeds verwacht dat het zware regenval in de regio zou dumpen.

Tegen die tijd, de storm was ongeveer 120 km ten westen van de stad Monterrey, waren de maximale aanhoudende winden 40 km per uur, zei het in Miami gevestigde Amerikaanse National Hurricane Center.

De stortbuien in Mexico voorafgaand aan de aankomst van Willa, hadden het risico van overstromingen verhoogd, en het NHC zei dat de storm sommige gebieden zou kunnen doordrenken met maar liefst 45 cm regen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May