Cariforum-ministers bereiden nieuwe deal EU en ACP voor
26 Mar 2018, 19:19
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle


De ministers van Buitenlandse Zaken (Buza) van de regio zijn in Cariforumverband bijeen om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de ACP-landen voor te bereiden. Buza-minister Yldiz Pollack-Beighle, vertegenwoordigt Suriname in St. Kitts and Nevis op deze Special Cariforum-vergadering. De drie dagen durende bijeenkomst wordt morgen afgesloten.

De ACP-landen zijn de soevereine staten uit Afrika, het Caraïbisch gebied en de stille Zuidzee. Deze landen, w.o. Suriname, hebben de ACP/EU Cotonou Overeenkomst gesloten met de EU. Deze verloopt in 2020 en in augustus dit jaar zullen de onderhandelingen voor een nieuwe overeenkomst starten. De landen behorende tot het Caraïbisch gebied zijn verenigd in de Cariforum.

De Cariforum Ministersvergadering is cruciaal, omdat het de laatste vergadering is waar lidlanden hun visie met betrekking tot de toekomstige relatie met de EU en binnen de ACP naar voren kunnen brengen om te worden vastgelegd in het Cariforum onderhandelingsdocument. Suriname kan op de bijeenkomst zijn belangen veiligstellen.

Pollack-Beighle zal tijdens haar verblijf in Basseterre ook een bilateraal gesprek hebben met Stefano Manservisi, directeur-generaal van het Directoraat Internationale samenwerking en Ontwikkeling van de EU, meldt het ministerie van Buza via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April