Filipijnen bang voor dengue-vaccin
03 Feb 2018, 10:38
foto
De Filipijnse onderminister van Gezondheid is bezorgd over eventuele epidemieën in het land. (Foto's: AFP)


Angst voor een dengue-vaccin in de Filippijnen heeft geleid tot een grote daling van het aantal immunisaties voor vermijdbare ziekten, waarschuwen functionarissen. Onderminister van Gezondheid, Enrique Domingo, zegt dat veel ouders weigerden om hun kinderen te laten vaccineren voor polio, waterpokken en tetanus.

De angsten concentreren zich op Dengvaxia, een medicijn dat het Franse bedrijf Sanofi heeft ontwikkeld. Maar Sanofi en lokale experts zeggen dat er geen bewijs is dat de dood van 14 kinderen gekoppeld is aan het medicijn. Het bedrijf had vorig jaar echter gewaarschuwd dat het vaccin de ziekte erger zou kunnen maken bij sommige mensen die niet eerder zijn geïnfecteerd.

Dengue-koorts treft wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen per jaar. Dengvaxia is 's werelds eerste vaccin tegen dengue. De door muggen overgedragen ziekte is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een belangrijke oorzaak van ernstige ziekte en overlijden bij kinderen in sommige Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen.

"Onze programma's falen ... (mensen) zijn nu bang voor alle vaccins", waarschuwde Domingo. Hij voegde eraan toe dat de vaccinatiegraad voor sommige te voorkomen ziektes de afgelopen jaren met maar liefst 60% is gedaald - aanzienlijk lager dan de landelijke doelstelling van 85%. De bewindsman uitte zijn bezorgdheid over mogelijke epidemieën op de Filipijnen - een natie van ongeveer 100 miljoen mensen, van wie velen arm zijn.

Meer dan 800.000 kinderen werden in 2016-17 in het hele land gevaccineerd. Veertien van hen zijn gestorven. Dengvaxia-vaccinaties werden vorig jaar stopgezet, toen de Filipijnen een onderzoek lanceerden naar de oorzaak van de doden. Doctors for Public Welfare (DPW) zei vandaag dat een klinisch onderzoek door forensische pathologen van het Filipijnse General Hospital had vastgesteld dat de sterfgevallen niet aan het vaccin waren gekoppeld, meldt de Filipijnse Daily Inquirer.

In een verklaring zei het Franse bedrijf: "De deskundigen van het Filipijnse General Hospital hebben vandaag bevestigd dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het Dengvaxia-vaccin rechtstreeks is gerelateerd aan één van de 14 sterfgevallen. "In klinische onderzoeken met Dengvaxia die meer dan een decennium lang zijn uitgevoerd en waaraan meer dan een miljoen doses van het toegediende vaccin zijn toegediend, zijn er geen sterfgevallen door het vaccin gemeld.

"Klinisch bewijs bevestigt dat dengue-vaccinatie op de Filipijnen een netto vermindering van dengue-ziekte oplevert, inclusief ernstige dengue en daardoor de algemene last van de volksgezondheid in verband met deze ziekte vermindert." In november vorig jaar kondigde Sanofi aan dat zijn vaccin de mogelijk dodelijke ziekte zou kunnen verergeren bij mensen die niet eerder zijn geïnfecteerd.

"Voor degenen die niet eerder zijn geïnfecteerd met het dengue-virus, bleek uit de analyse dat er op de langere termijn meer gevallen van ernstige ziekte kunnen optreden na vaccinatie bij een daaropvolgende dengue-infectie", aldus de firma in een verklaring. Sanofi zegt dat Dengvaxia in 19 landen is geregistreerd en in 11 daarvan is geïntroduceerd.

In zijn jongste advies over het vaccin zei de WHO dat "totdat een volledige beoordeling is uitgevoerd, de WHO vaccinatie alleen adviseert bij personen met een gedocumenteerde dengue-infectie in het verleden, hetzij door een diagnostische test, hetzij door een gedocumenteerde medische geschiedenis van eerdere dengue-ziekte" .
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May