Hoefdraad en VES op één lijn over log ambtenarenapparaat
26 Jan 2018, 01:44
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën houdt openingsrede nieuwjaarsreceptie VES. (Foto's: René Gompers)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is het met de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) eens dat het ambtenarenapparaat kleiner en efficiënter gemaakt moet worden. De lonen van de ambtenaren leggen een zware druk op de overheidsuitgaven. Hoefdraad heeft aangekondigd dat dit jaar nog de eerste stap gemaakt wordt om het apparaat af te slanken. Zowel Hoefdraad als Winston Ramautarsing, voorzitter van de VES, geeft aan dat het een moeilijk op te lossen probleem is. Het is wel noodzakelijk.

Hoefdraad heeft op de nieuwjaarsreceptie van de VES woensdagavond de jaarrede uitgesproken. Hij is ingegaan op de uitdagingen waar de overheid voor staat. Een van de grootste is het bezuinigen op de overheidsuitgaven. Subsidies en salarissen van de tienduizenden ambtenaren pakken de grootste happen uit het overheidsbudget geeft Hoefdraad met een presentatie aan. Tussen 2015 en 2017 bedroeg het overheidsbudget gemiddeld SRD 5,3 miljard. Daarvan is gemiddeld 3 miljard aan subsidies en lonen besteed. De bedragen nemen elk jaar toe. Er is de afgelopen drie jaar gemiddeld 1 miljard aan goederen en diensten besteed. Slechts 9 procent van het budget kan besteed worden aan het financieren van het ontwikkelingstraject, geeft Hoefdraad aan.

Ramautarsing heeft de overheid op het hart gedrukt iets te doen aan het staatsapparaat. Het is een van de elementen om de economie gezond te krijgen en te houden stelt de VES voorzitter. “We moeten nu een aanvang maken met het hervormen van het staatsapparaat. Natuurlijk is het geen zaak van 2018. Wat in 40 jaar fout gegroeid is, los je niet in een jaar op,” merkt Ramautarsing op. “Maar als je nu niet begint, ik bedoel met een ‘soft’ aanpak en nog niet de rigide aanpak, zullen we het nooit doen.”

Hoefdraad deelt mee wat de overheid van plan is te doen met de ambtenaren dit jaar. “Er lopen spookambtenaren rond, er lopen mensen rond met een dubbel salaris. Dit is een probleem dat wij dit jaar vroeg zullen aanpakken via een hertelling binnen de financiële administratie,” kondigt Hoefdraad aan. “Los hier van zien wij dat er gewoon op de ‘payroll’ van de overheid staan een aantal unieke personen. Zo een 32.000 ambtenaren op ministeries en departementen en ongeveer 10.000 onderwijsgevenden op publieke scholen. De overheid is de grootste werkgever, dit is een kostenpost van 30 tot 32 procent van de totale uitgaves.”

De overheid verwacht iets meer dan SRD 400 miljoen aan koopkrachtversterking te betalen dit jaar. “Het is makkelijk gezegd; ‘geef ze niet, gooi ze op straat.’ Maar wat historisch gegroeid is, ga je niet in twee of drie jaar kunnen elimineren.” De overheid betaalt ook de salarissen van het bijzonder onderwijs en personen die in dienst zijn van bedrijven die subsidie krijgen, deelt Hoefdraad mee. De druk op de begroting wordt alleen maar groter. De inkomsten van de overheid zijn drastisch afgenomen. De overheid heeft veel minder uitgaves gedaan door bezuinigingen. “We hebben door harde maatregelen de begrotingstekorten weten terug te brengen vanaf 2015. Maar ondanks dat heb je een enorme hebi van vaste lasten die in deze veertig jaren historisch zijn gegroeid.”

Ramautarsing benadrukt dat het niet moet blijven bij woorden. “Het moet niet beperkt zijn tot inventarisatie om na te gaan wie allemaal ambtenaar zijn en wie dubbele salarissen ontvangt, want dat is lippendienst,” merkt hij op. “We moeten overgaan tot het klaarmaken van de mensen voor de private sector. Voor de productie. Want als we niet gaan groeien, gaan we in die crisis blijven.” Hoefdraad deelt de visie van de VES. De overheid werkt aan alternatieven, maar het blijft een uitdaging geeft Hoefdraad aan. “Ik praat over een massief apparaat dat de afgelopen veertig jaren buiten proporties is gegroeid.”

René Gompers
Advertenties