Peru opgeschrikt door zware aardbeving
14 Jan 2018, 20:33
foto
De beving met een kracht van 7.1 heeft de gebieden Arequipa, Ica en Ayacucho het zwaarst getroffen. (Beeld: BBC)


Een zware aardbeving voor de Pacifische kust van zuidwest Peru heeft minstens één persoon gedood en minstens 65 mensen anderen gewond toen gebouwen zijn ingestort.
De beving met een kracht van 7.1 heeft zich voorgedaan op een diepte van 36 km, zo’n 40 km ten zuidwesten van Acari. Het gebied heeft een populatie van bijna 4.500.


President Pedro Pablo Kuczynski heeft gezegd dat reddingsteams op weg waren om de omvang van de schade op te nemen. De getroffen gebieden zijn voornamelijk landelijke en zorgen geblokkeerde wegen voor vertraging van de hulp.

De eerste berichten zeiden dat er 17 mensen werden vermist in een ingestorte mijn, maar later werd die informatie teruggetrokken.

Het gebied tussen de platen van Zuid-Amerika en Nazca, waar de beving plaatsvond, is vatbaar voor aardbevingen. In de afgelopen eeuw hebben zich 13 bevingen voorgedaan met een kracht groter dan 6.5, zegt de Amerikaanse Geological Survey.

De regio's Arequipa, Ica en Ayacucho zijn getroffen. Een vallende rots heeft een man verpletterd in de stad Yauca, in Arequipa, bevestigden ambtenaren. Gouverneur Yamila Osorio van Arequipa zei dat de lemen huizen in sommige gebieden zijn ingestort en aardverschuivingen sommige wegen hebben geblokkeerd. Er is ook stroomuitval gerapporteerd.

President Kuczynski zei dat hij op weg was naar Acari en Chala om de schade en behoeften van de lokale bevolking te beoordelen. Militaire vliegtuigen vliegen tenten, dekens en humanitaire hulp naar de getroffen gebieden, zei Osorio.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April