India: Kaste protest verstoort Mumbai
03 Jan 2018, 20:30
foto
De demonstranten hebben vitale vervoersdiensten ontwricht in de financiële hoofdstad Mumbai. (Beeld: BBC)


Duizenden demonstranten uit de lage kaste Dalit hebben de belangrijkste vervoersdiensten in de financiële hoofdstad van India, Mumbai, ontwricht. Verschillende lokale treinen zijn vertraagd of geannuleerd, bussen zijn beschadigd en scholen zijn gesloten.

Vergelijkbare verstoringen zijn ook gemeld in andere delen van de westelijke deelstaat Maharashtra. Dalit-groepen protesteren tegen het geweld op maandag met rechtse hindoegroepen in de stad Pune.

Eén man werd gedood tijdens de schermutselingen toen Dalits de 200e verjaardag vierden van de overwinning van een gevecht dat ze, samen met de Britse koloniale strijdkrachten hadden gevoerd tegen een heerser van de hogere kaste. Sindsdien zijn meer dan 100 demonstranten gearresteerd. De staatsautoriteiten hebben opgeroepen tot vrede.

Devendra Fadnavis, de eerste minister van de deelstaat, heeft een gerechtelijk onderzoek naar de botsingen in Pune bevolen. Veel binnenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben afgezien van annuleringskosten op vluchten van en naar Mumbai en andere naburige steden.

De stad was ook getuige van geweld op dinsdag toen demonstranten stenen wierpen in treinen en op verschillende locaties botsten met veiligheidstroepen.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April