Auditeur-militair eist vrijspraak tegen Iwan Krolis
19 Dec 2017, 09:39
foto
Auditeur-militair Roy Elgin bij het binnentreden van de zittingszaal. (Foto: Raoul Lith)


Auditeur-militair Roy Elgin heeft zojuist tegen Iwan Krolis in het 8 december strafproces vrijspraak geëist. Dit wegens gebrek aan bewijs. Krolis, die op 8 december 1982 voorzitter was van de PALU, heeft steevast ontkend iets met deze zaak te maken te hebben. Hij zei tijdens zijn verhoor in november 2010 niet op de hoogte te zijn van plannen om mensen op te pakken en te vermoorden.

Krolis legde de Krijgsraad in het twee en half uur durende verhoor zeven jaar geleden uit dat de PALU maanden voor de decembermoorden in ongenade was gevallen. “Het bestuur en kaderleden van de partij hadden zich teruggetrokken in een woning aan de Antroewastraat op Charlesburg”, deelde Krolis mee.

Tijdens het verhoor legde Krolis uit dat er onjuiste verklaringen zijn afgelegd van zijn betrokkenheid bij de zaak. Er zouden vergissingen gemaakt worden met de dag waarop hij een onderhoud had met de toenmalige garnizoenscommandant Roy Horb. Dit was op 9 of 10 december, maar niet op 8 december 1982.

Krolis benadrukte dat als PALU in ongenade was gevallen, het niet logisch is dat de partij toch betrokken zou zijn bij moordplannen. De PALU nam ondanks de decembermoorden toch de leidinggevende rol in de regering die daarna werd gevormd. Krolis legde uit dat PALU een politieke partij is en net als andere organisaties in het machtscentrum wilde zijn.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April