In memoriam: Jan Pameijer, oogarts
31 Mar 2017, 04:24
foto
Jan Pameijer tijdens een oogmissie te Kwamalasemutu op 19 november 2011.


Een begeleider, een opleider, een mentor, een inspirator, een vriend. Een man van zorgzame betrokkenheid, oprechte hartelijkheid en vriendschap, tomeloos enthousiasme, letterlijk grenzeloze hulpvaardigheid. Op 12 maart 2017 overleed in Rotterdam op 75-jarige leeftijd geheel onverwachts tijdens zijn wekelijkse fietstocht, Jan Pameijer, gepensioneerd oogarts.

Jan Pameijer was het boegbeeld van de Nederlandse cataract chirurgie. Hij introduceerde in 1992 de nieuwe phaco-emulsificatie techniek van staaroperaties in Nederland en heeft zich gedurende zijn hele carrière ingezet om deze techniek aan volgende generaties oogartsen te onderwijzen, ook buiten Nederland. Daarmee is de kwaliteit van leven van vele duizenden patiënten enorm verbeterd.

Suriname was fortuinlijk om hem in 2004 voor het eerst op bezoek te mogen hebben om alle hier werkzame oogartsen en arts-assistenten te onderwijzen in deze nieuwe techniek. De cataract operaties in Suriname werden tot die tijd volgens de extracapsulaire methode met een grote wond en voornamelijk onder algehele narcose verricht. Bij de nieuwe techniek werd de staar onder plaatselijke verdoving door een wondje van kleiner dan 3 mm verwijderd waarbij de genezing veel sneller was en de resultaten veel beter waren.

Deze eerste missie van Jan Pameijer was zeer succesvol en in januari 2006 kwam hij wederom naar Paramaribo voor een vervolgcursus. Jan kwam heel graag naar ons land en hij is sedertdien jaarlijks teruggekeerd met zijn echtgenote voor werk en vakantie.

Het resultaat van zijn trainingen is dat de moderne cataract chirurgie de standaard in Suriname is geworden. Zijn inspanningen hebben er toe bijgedragen dat de oogheelkunde in Suriname een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. Het aantal cataractoperaties is in 2014 met de nieuwe techniek en de opening van het Oogheelkundig Dagcentrum bijna verviervoudigd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006, met resultaten die binnen de standaard van de WHO liggen.
Hij heeft de Surinaamse oogartsen sinds 2004 steeds bijgestaan op weg naar het succesvolle Suriname Eye Center van vandaag.
Door zijn inspanningen is Het Oogziekenhuis Rotterdam voor Suriname het oogheelkundig opleidingsinstituut geworden waar intussen de vijfde Surinaamse oogarts wordt opgeleid.

Jan Pameijer heeft in 2007 eveneens de oogmissies naar de dorpen in het verre binnenland helpen opzetten, waarbij blinde en slechtziende ouderen werden geholpen in hun eigen dorp. Daarna heeft hij zich bijna 10 jaar lang ten volle gegeven aan deze mooie jaarlijkse humanitaire projecten .

Het Suriname Eye Center van het AZP verliest een stuwende kracht en het brengt respectvol saluut aan deze pionier in de oogheelkunde. Aan de familie wordt veel kracht toegewenst met het verwerken van dit verlies.

Het Suriname Eye Center
Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April