Duizenden eieren zeeschildpadden vernietigd
16 Mar 2017, 05:47
foto
Een zeeschildpad legt eieren op het strand van Galibi.


In drie dagen zijn bijna 25.000 eieren van zeeschildpadden in beslag genomen bij stropers. Tijdens een reguliere rivierpatrouille heeft de politie op de Marowijnerivier drie mannen aangehouden. Zij hadden 23.500 eieren van zeeschildpadden bij zich. De mannen hebben bekend dat ze de eieren hebben geraapt in het Galibi Natuurreservaat, in de omgeving van Baboensanti.

De drie zijn in de bak in afwachting van de verdere afhandeling van de zaak. De eieren zijn na overleg met het Openbaar Ministerie overgedragen aan de dienst ’s Landsbosbeheer afdeling Natuurbeheer. Aangezien de eieren een aantal dagen waren blootgesteld aan het daglicht, was innesten volgens LBB geen ideale optie. Met toestemming van het Openbaar Ministerie zijn de in beslag genomen eieren vervolgens vernietigd.

Ook in Commewijne zijn drie personen aangehouden die eieren van zeeschildpadden bij zich hadden. Een echtpaar te Nieuw Amsterdam had in zijn voertuig 1.210 eieren, die in zakjes van tien verkocht werden. Het paar heeft SRD 10 per ei aan boete betaald en daardoor is deze zaak buiten proces afgehandeld. In een ander geval is een persoon met 238 eieren aangehouden op Plantage Johanna Margretha.

De afdeling Natuurbeheer waarschuwt dat alle vatbare voorwerpen, zoals voer- en vaartuigen waarmee overtredingen worden begaan, in beslag kunnen worden genomen. Ondanks een toename van controle activiteiten in de afgelopen jaren, zien onverlaten toch kans om eieren van de beschermde zeeschildpadden te stropen.

De Lederschildpad (Aitkanti), de Soepschildpad (Krapé) en in mindere mate de Warana en Karet doen de Surinaamse stranden aan om hun eieren te leggen. Meer dan de helft van de wereldpopulatie van de Lederschildpad komt op de Surinaamse stranden leggen. Een van de stranden waar deze zeeschildpadden komen leggen is het Galibi-strand in het Galibi Natuurreservaat. Dit strand is ongeveer 15 km lang. Een ander strand is het Matapica Strand (Braamspunt), dit ligt in het beheersgebied Noord Commewijne/Marowijne en bestrijkt zo’n 30 km. De afdeling Natuurbeheer legt uit dat zich ten westen van Galibi een nieuwe strand heeft gevormd dat ongeveer 8 km is, het Colocombo Strand. Dit wordt tijdens het legseizoen ook aangedaan door de zeeschildpadden. Nationaal en internationaal zijn deze schildpadden volledig beschermd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April