Vrouwen Kapasikele hebben succesvolle cassave-oogst
13 Mar 2017, 08:22
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV vindt de cassave productie van Kapasikele succesvol. (Foto: LVV)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is getuige geweest van de succesvolle cassave-oogst door vrouwen van Kapasikele in Brokopondo. De cassave zal verwerkt worden tot instant kokori (pap). Deze vrouwen zijn aangesloten bij de 'Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan'. Het doel is samen te werken aan de ontwikkeling van het binnenland om zo meer werkgelegenheid te creëren.

'Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan' is de eerste vrouwen agro-coöperatie in Suriname bestaande uit ongeveer veertig vrouwen. De organisatie is actief op het agrarische gebied Brokopondo, Saramacca, Para en Wanica. Het product dat de vrouwen van deze coöperatie vervaardigen, is kokori cassave ontbijtpap. Cassave is het hoofdmateriaal dat nodig is voor de verwerking van kokoripapmeel. Sinds medio 2015 is de instant kokori op de schappen in lokale supermarkten verkrijgbaar. De coöperatie heeft plannen om de productie uit te breiden; meer productie en wel in verschillende smaken. Ter realisatie hiervan werkt de coöperatie met strategische partners, waaronder de overheid.

LVV ondersteunt de coöperatie, die onder leiding staat van Tania Lieuw A Soe. Het ministerie heeft ploegmachine en podosiriplantjes gedoneerd aan de coöperatie en heeft ruim 15 hectare grond in het dorp Kapasikele ontbost. Er zijn verschillende gewassen geplant zoals watermeloen, pompoen en cassave. De vrouwen zijn begeleid door voorlichters van LVV.

In samenwerking met andere partners (zoals IICA en EU) is het dorp voorzien van een rookkas, waar geraspte cassave wordt gerookt tot kokorimeel. Deze keten van activiteiten in Kapasikele (ontbossing-beplanting-oogsten-verwerking-verkoop) vindt minister Algoe een zeer goed initiatief. Hij vindt dit een goed voorbeeld voor anderen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April