Surinaamse en Guyanese parlementen verstevigen relatie
08 Oct 2016, 03:54
foto
De Guyanese delegatie wordt verwelkomd door een commissie onder leiding van Amzad Abdoel. (Foto's: DNA)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en haar Guyanese collega Barton Scotland hebben vrijdag een Parlementair Contactplan ondertekend. Na een voorbereiding van drie jaar is de samenwerking tussen beide landen naar een hoger niveau getild. De relatie tussen beide parlementen wordt verstevigd.

Voor beide voorzitters is de ondertekening van het Parlementair Contactplan een historisch moment, meldt De Nationale Assemblee. “Als we buren zijn, kunnen we liever vrienden zijn, dus dat betekent dat beide landen steeds moeten werken aan hun relatie. De presidenten onderhouden de formele relaties tussen beide landen, maar parlementen hebben ook relaties met elkaar in de wereld en kijken naar vraagstukken om die vervolgens aan hun regering voor te leggen. Het is goed om op de hoogte te zijn van wat zich in het buurland afspeelt”, meent Assembleevoorzitter Simons.

Ook Scotland ziet geen rede om geen vrienden te zijn. “Wij kunnen met elkaar samenwerken, elkaar bijstand verlenen en profiteren van de ervaring van elkaar omdat we samen sterker zijn”, redeneert de voorzitter van het Guyanese parlement.

Suriname en Guyana hebben als buurlanden op diverse punten een gemeenschappelijke historie, waardoor er ook intensief contact is tussen de burgers van beide landen. In het Parlementair Contactplan is onder andere afgesproken, dat de volksvertegenwoordigingen jaarlijks met elkaar in overleg zullen treden ter bespreking van diverse vraagstukken, de uitdagingen en kansen van beide landen. Verder is overeengekomen dat de te bespreken onderwerpen steeds in algemeen overleg worden vastgesteld, elk overleg met een verklaring wordt afgesloten en aan de regeringen van beide landen verslag wordt gedaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May