Vier projecten voor aanpak huiselijk geweld in Nickerie
13 Jul 2016, 20:52
foto
Carla Bakboord overhandigt het onderzoeksrapport aan minister Mike Noersalim. (Foto: Biza)


Om huiselijk geweld in Nickerie te bestrijden, zal het Bureau Gender Aangelegenheden Nickerie dit jaar nog vier projecten in het district uitvoeren. Het gaat om een echtparentraining, een ondernemerschaptraining, rapportage van het onderzoek dat is gedaan door Carla Bakboord over de aard en oorzaak van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders en plegers van partnergeweld in Nickerie en een training in moeder- en dochterrelatie. Volgens Nandini Dinai van het bureau in Nickerie moeten de projecten het hoge aantal gevallen van huiselijk geweld verminderen.

De echtparentraining zou in principe in de maand mei in verband met de viering van Moederdag worden uitgevoerd, maar is door omstandigheden verschoven naar later dit jaar. Voor dit project hadden zich twintig echtparen geregistreerd. De resultaten van het onderzoek dat door Bakboord is verricht moeten nog worden gepresenteerd aan onder andere het Korps Politie Suriname, het ziekenhuis, de poliklinieken en geestelijke leiders. Zij kunnen helpen om huiselijk geweld te bestrijden. De training in ondernemerschap moet vrouwen financieel onafhankelijk maken en ze onder andere scholen in biologische landbouw. Een betere moeder- en dochterrelatie kan het aantal tienerzwangerschappen en suïcide verminderen. “Moeders moeten leren hoe hun dochters voor te lichten over seks. Het aantal shorttime motels in Nickerie en de verhalen over jonge schoolgaande meisjes die deze bezoeken, zijn zorgwekkend,” stelt Dinai.

Door het hoge aantal gevallen van huiselijk geweld in Nickerie besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken om in maart dit jaar de dependance in het district te heropenen. Sinds de opening hebben ruim tien personen zich bij het kantoor aangemeld. Die zijn voor verdere begeleiding verwezen naar hulpverlenende instanties.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May