Messi na 3 finales nog steeds zonder titel
27 Jun 2016, 02:38
Chili heeft zijn titel weten te prolongeren. De regerende kampioen versloeg Argentinië met penalty's. (Foto: Copa America)

Regerend kampioen Chili en opponent Argentinië slaagden er niet in om gedurende de reguliere speeltijd en daarop volgende verlenging, tot scoren te komen. In de strafschoppenreeks was Chili de betere ploeg en prolongeerde zo zijn titel. Argentinië greep met de wereldvoetballer in zijn gelederen, voor de derde maal achter elkaar naast een grote titel.

Argentinië begon fel en had in de 21e minuut op voorsprong kunnen komen, maar Gonzalo Higuain verzuimde een blunder van Gary Medel af te straffen. Alleen tegenover Claudio Bravo, plaatste hij het leder over de doelman, maar naast het doel. Marcelo Diaz keek in de 28e minuut voor de tweede maal tegen de gele kaart aan, nadat hij Messi ongeoorloofd had gehinderd.

Messi kreeg in de 40e minuut de gele kaart te zien, nadat hij in het strafschopgebied kwam te vallen, zonder onderuit te zijn gehaald. Marcos Rojo werd in de 42e minuut, na goed acteren van Arturo Vidal, onterecht rood gekleurd, terwijl hij op de bal gespeeld had. Na de rust daalde het niveau van het spel enorm, omdat beide partijen behoudend speelden. In de 80e minuut dwong Eduardo Vargas de eerste redding af van de Argentijnse sluitpost, Sergio Romero.

In de 9e minuut van de verlenging verzuimde Eduardo Vargas te scoren, terwijl Sergio Aguero 2 minuten later zijn inzet gekeerd zag worden door Claudio Bravo. In de daarop volgende strafschoppenreeks faalde Arturo Vidal vanaf de witte stip, maar dat werd ongedaan gemaakt, aangezien ook Lionel Messi niet wist te scoren. Toen Lucas Biglia ook faalde, was de weg naar titelprolongatie voor Chili geplaveid. Francesco Silva scoorde namens Chili de winnende penalty en bepaalde de eindstand op 4-2. Door deze uitslag heeft Chili zijn titel geprolongeerd, terwijl Argentinië de derde grote finale, zonder titel afsluit. De WK-finale werd verloren van Duitsland, terwijl Chili in de Copa-America finales van 2015 en 2016 te sterk was.

Chili legde naast de felbegeerde kampioensbeker, ook beslag op de prijs van minst gepasseerde doelman, beste speler van het toernooi en topscorer. Claudio Bravo werd de minst gepasseerde doelman, Alexis Sanchez de beste speler en Eduardo Vargas de topscorer. Sergio Romero mocht namens Argentinië de prijs voor de sportiefste ploeg in ontvangst nemen.