23 personen getraind in rouwverwerking bij babysterfte
30 May 2016, 05:07
foto
Deelnemers van de training rouwverwerking bij babysterfte. Stichting Perisur heeft 23 zorgverleners uit diverse instellingen getraind.


Stichting Perisur heeft 23 deelnemers uit alle ziekenhuizen en eerstelijns instellingen getraind over rouwverwerking bij babysterfte. Sterfte van een ongeboren of pasgeboren baby is één van de meest traumatische ervaringen, niet alleen voor de ouders maar ook voor de zorgverleners. Zij zijn vaak onvoldoende getraind om de ouders begeleiding te bieden in zo een droevige aangelegenheid. De training werd zaterdag geopend door Manodj Hindori, voorzitter van Stichting Perisur. Hij benadrukte dat er grote vraag was naar deze training.

De coördinator van de training Ashna Hindori-Mohangoo legde uit dat iedereen die een dierbare verliest, in rouw wordt gedompeld. Het normale rouwproces kent verschillende fasen, waarvan de laatste acceptatie en integratie van het overlijden is. In tegenstelling tot de rouw bij het overlijden van een oudere of jongere dierbare heeft het rouwproces bij een ongeboren of een pasgeboren baby bijzondere aspecten. Zo ontbreken er herinneringen en is vaak weinig steun uit de directe omgeving. De ouders zijn meestal intens verdrietig en dragen deze traumatische gebeurtenis hun hele leven met zich mee, vooral als het om een onverwachte sterfte van een voldragen baby gaat. “Ongeveer een kwart van de overleden baby’s in Suriname is voldragen”, deelde Hindori-Mohangoo mee.

Doelen training
Bij de training werd dieper ingegaan op de wetenschappelijke achtergronden van perinatale sterfte en het rouwproces daarbij, het kweken van meer begrip voor de ouders en familie die een baby zijn kwijtgeraakt en het ondersteunen van zorgverleners die zelf geëmotioneerd zijn geraakt. De deelnemende artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en maatschappelijke werkers konden tijdens de sessie met intervisiecoach Satya Hindori hun ervaringen delen.

De deelnemers kwamen niet alleen uit Paramaribo, maar ook uit de districten Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini. Hierdoor kwamen er ook verschillende culturele aspecten bij rouwverwerking naar voren. Neuropsycholoog Sila Kisoensingh gebruikte tijdens haar sessie veel praktijkvoorbeelden van complexe gevallen van rouwverwerking. In ’s Lands Hospitaal is er al een werkgroep rouwverwerking actief onder leiding van verpleegkundige Hellen Wesenhagen-Doerga. De aanpak van ’s Lands Hospitaal werd door haar toegelicht, hetgeen een inspiratie was voor de deelnemers van de andere instellingen.

Betere begeleiding
Stichting Perisur bepleit dat met deze training wordt bereikt dat ouders die door babysterfte getroffen zijn, zich in elke instelling beter begrepen voelen in hun verdriet en een professionele begeleiding mogen verwachten vanuit de zorgverleners bij de verwerking van hun rouwproces. Het ligt in de bedoeling dat er binnen elke zorginstelling waar er zwangerschapsbegeleidingen en bevallingen plaatsvinden een werkgroep ontstaat die de training omzet in een concrete aanpak van rouwverwerking. De stichting gaat zich inzetten dat er een landelijke commissie rouwverwerking bij perinatale sterfte wordt opgericht, die de werkgroepen binnen de zorginstellingen verder zal ondersteunen bij de uitvoering.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June