IMF-board moet zich nog buigen over Suriname
15 May 2016, 00:01
foto


De leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zich vermoedelijk op 23 mei buigen over ondersteuning van Suriname bij het uitvoeren van een tweejarig urgentieprogramma. De datum is verschoven, omdat enkele zaken nog in orde moesten worden gemaakt door de regering. Op de IMF-site is de datum waarop de IMF-top zich buigt over Suriname nog niet vermeld. Starnieuws verneemt dat het IMF om opheldering heeft gevraagd, nadat president Desi Bouterse bekendmaakte dat de verhoging van de stroomtarieven voor enkele weken wordt aangehouden.

Een van de zaken die overeengekomen was met het IMF is dat de subsidies worden afgebouwd. De energietarieven zouden in drie termijnen tot 1 januari 2017 worden verhoogd, ingaande 1 mei. De regering had de verhoging al doorgevoerd, maar deze werd voor enkele weken teruggedraaid door president Desi Bouterse na een gesprek met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) donderdag. Dinsdag had een regeringsdelegatie ook een onderhoud met het bestuur van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Intussen heeft president Bouterse een document ondertekend waarin de contouren van het programma dat uitgevoerd zal worden, zijn vastgelegd. In dit programma moeten nu aanpassingen worden aangebracht, aangezien het afbouwen van de subsidie van de stroomtarieven zal worden aangepast. De Sociaal Economische Raad en het Tripartiet Overleg zullen zich hierover buigen. Nagenoeg alle groepen in het land hebben aangegeven dat de verhoging zoals bekendgemaakt door de regering, niet acceptabel is. De VSB en KKF hebben voorstellen gedaan die verder besproken zullen worden.
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January