Islamic Finance en waarom het goed kan zijn!
15 Apr 2016, 02:38
foto


De Islamic Development Bank (IsDB) en Islamitisch Financiering in het algemeen zijn begrippen die nu vaker voorkomen in de Surinaamse media. Ook regionaal, zoals het recente lidmaatschap van Guyana, trekt veel aandacht. Dr. Jim Rasam, drager van het 'Trustbank Amanah' project houdt een waardig betoog over de uitblijvende medewerking van de overheid en de CBvS aan de Surinaamse Ummah (islamitische gemeenschap). Er zijn namelijk veel moslims (en ook niet-moslims) die graag een islamitische bank willen zien in Suriname. Nu als nooit te voren in de laatste 15 jaar gaat het slecht in Suriname, voor velen was het al niet goed om mee te beginnen. Er zijn veel kleine en middelgrote bedrijven en ondernemers die hopen dat Suriname het regionale centrum wordt voor Islamitisch Financieren. Wat Islamitisch Financieren inhoudt ontgaat velen nog, ik wens hierbij wat invulling en context te geven hieraan.

Islamitisch Financieren is bankieren volgens islamitische wetten, regels en normen. Ook wel Sharia genoemd. Enkele kernwaarden hiervan zijn het verbod op rente, eenzijdige risico’s bij leningen, derivaten, het speculeren in het algemeen en bepaalde vormen van onderpand. Ook alle activiteiten, inkomsten en uitgaven die te maken hebben met alcohol, prostitutie, gokken, verslavingen etc.. zijn verboden. Kortom alles moet menswaardig en transparant gebeuren. Islamitisch Financieren heeft als doel de bescherming van sociaal zwakkeren door gelijkwaardige ontwikkeling van de maatschappij. Winst van de financiële instellingen moet gematigd of miniem zijn. Zoals een bank op Wallstreet opschept over de winsten voor hun aandeelhouders, zo schept een islamitische bank op over de mensen die ze uit armoede helpt en de sociaaleconomische ontwikkelingen die ze brengt voor de maatschappij. Als je geld leent bij een islamitische bank, gaat deze nooit je huis en perceel van je afpakken als je je schuld niet kan terugbetalen. Als je niet kan betalen, dan lijdt de bank gewoon verlies. Deze standaarden maakt het moeilijker om aan een lening te komen en ook moeilijker voor een bank om winst te maken, laat staan de woekerwinsten die we kennen van westerse banken. Islamitische banken groeien dus een beetje langzamer, maar zijn veel stabieler.

We hadden hiermee te maken tijdens de economische crisis van 2008. Soms foutief een 'financiële wereld crisis' genoemd. Hoge risicobeleggingen van slechte hypotheken werden door Wallstreet banken en fondsen aan elkaar doorverkocht tegen steeds opklimmende prijzen. Deze werden 'Junk Bonds' genoemd. Letterlijk rommel. Toen er marktverzadiging optrad, stortte de hypotheekmarkt in elkaar. Deze hypotheekmarkt functioneert, vaak letterlijk, als een casino voor de rijken en machtigen van de westerse wereld. De instorting van de financiële markten in Wallstreet konden over de hele wereld worden gevoeld. Miljoenen hebben hun baan verloren, honderdduizenden hun huizen en minimaal 10 duizend hun levens. Maar niet in de OIC of IsDB landen. Maleisië en vele andere islamitische landen hebben bijna niks gevoeld van de 'wereld' crisis en bleven rustig doorgroeien. De activiteiten die leidden tot de crash van 2008, zijn zeker niet toegestaan onder de Sharia. Je mag namelijk niet investeren met andermans geld, of 3 hypotheken nemen op je huis terwijl je geen enkele kunt afbetalen. Er is trouwens maar één persoon naar de gevangenis gegaan voor dit drama. Dat zegt al hoe fout het is om afhankelijk te zijn van deze banken en deze manier van zaken doen.

Strikt Islamitisch Bankieren vertegenwoordigt maar 1% van alle financiële wereldtransacties. Toch is het de snelst groeiende financiële sector, met bijna 20% per jaar. Anno 2014 was de waarde van Sharia Compliant Banking 2 triljoen US$. Er zijn ca 300 banken en 250 fondsen die voldoen aan de Sharia normen, er zijn nog enkele duizenden die nog niet geheel eraan voldoen. Na de 'wereld' crisis van 2008 zijn ook zij gaan kijken naar Islamic Banking om hun economie stabieler te maken en minder afhankelijk van een handjevol superrijken. Groot Brittannië (UK) heeft in 2013 bekendgemaakt dat het als eerste niet-islamitische land aan Sharia Compliant Banking wil doen, met als doel in 20 jaar Dubai en Maleisië te kunnen evenaren. Let wel, Londen is na New York het grootste financiële centrum van de wereld. UK heeft drie gerenommeerde onderwijscentra die jaarlijks honderden, onder wie ook niet-moslims, Islamic Finance specialisten opleiden. Islamitisch Financieren discrimineert zeker niet tegenover niet-moslims.

Al-Khemia heeft vier persoonlijke leningen gegund op basis van Sharia aan mensen die geen middelen konden krijgen van de huidige banken. Drie van de vier leningen zijn aan niet-moslims gegund. Volgens de IsDB is er elk jaar een tekort van 3000 Islamic Finance specialisten. De VN, Nobel laureaten, vele wereldleiders, hebben positieve dingen te zeggen over Islamitisch Financieren. Zozeer dat de IMF en de Wereldbank rekening moeten houden met Sharia in sommige landen waar ze willen opereren.

Suriname, Guyana en Trinidad hebben samen meer dan 300.000 moslims. Dit maakt het voor de Islamitische Financiële sector van de Ummah (islamitische wereld gemeenschap), waar de IsDB haar geld van krijgt, aantrekkelijk om in de regio te investeren. Als de IsDB het wilt, de islamitische gemeenschap van Suriname het wilt en de bevolking het nodig heeft dan moeten we wel ruimte kunnen maken voor ten minste één Financiële instelling met een duidelijk ontwikkelingsplan voor Suriname. Ongeacht de keuze van de regering start Al-Khemia in juni van dit jaar met introductie trainingen omtrent Islamitisch Financieren. Begin 2017 zullen de eerste Bsc niveau opleidingen beginnen voor Islamitisch Financieren & Management. Zoals Dhr. Razam het zegt, “het is een kwestie van nu of nooit voor Suriname”, maar de regio gaat er zeker antwoord op geven als wij dralen.

Ing. Anwar Alibux
Voorzitter
Al Khemia Foundation
www.alkhemia.org
Advertenties