1660 krijgt meer chauffeuses
27 Mar 2016, 00:42
foto
Sheila met haar '1660' Toyota Voxy met op de achtergrond de andere nieuwe chauffeuses van de taxicentrale. (Foto: René Gompers)


Sheila slaakt een kreet en maakt van blijdschap sprongetjes in de lucht. “God blessed me,” lacht ze. Haar lot dat ze net heeft getrokken, bepaalt dat zij de nieuwe gele Toyota Voxy, een ‘1660’ autobus zal beheren. De Nationale Vrouwenbeweging en de Suriname Taxi Centrale NV (STC1660) hebben Sheila en vier andere vrouwen getraind tot taxichauffeur.

De ceremonie heeft zaterdagmorgen plaatsgehad op het kantoor van de Nationale Vrouwenbeweging aan de Gemenelandsweg. Het gaat om de eerste groep in een project om vrouwen te stimuleren actiever te worden in het taxiwezen, legt Eline Graanoogst, voorzitter van de vrouwenbeweging uit. “Ze gaan binnenkort op de weg om inkomsten te genereren, voor zichzelf en voor de beweging, want daar gaat het om.” Ze voegt eraan toe: “Dit is de eerste stap, we hopen tegen het eind van het jaar tien vrouwen op de weg te kunnen zetten.”

De vrouwen is aangeleerd hoe met het systeem van ‘1660’ om te gaan. Veiligheid van het eigen personeel is een topprioriteit, zegt Glodean Wartes-Purperhart, action coach van het ‘geel’ transportbedrijf. “Het bedrijf hanteert een modern ‘tracking system’. Hierdoor weten we wie waar en wanneer is,” licht ze toe. “Ze leren ook hoe alarm te slaan. We reageren op elk ‘alert’. Daarnaast spelen de andere ‘drivers’ zelf in op elke situatie die niet in orde lijkt. Als het nodig is, wordt de politie erbij gehaald.”

Met een loterij is bepaald wie het beheer over welke auto krijgt. Daarna hebben de dames hun taxi ingezegend door het plaatsen van een gele Fayalobi op de voorruit. De vijf zijn dolblij en dankbaar. “Bedankt vrouwenorganisatie!” roepen ze in koor. “We zijn blij met deze kans om onze eigen onderneming te starten. Heren, we komen eraan!” Het taxibedrijf heeft een vloot van meer dan 300 auto’s. Daarvan worden nu ruim vijftien door vrouwen bestuurd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May