Te veel mensen sterven onnodig aan Tuberculose
24 Mar 2016, 07:38
foto
Aantal geregistreerde gevallen van Tuberculose in Suriname. (Bron: NTP)


102 jaar na deze ontdekking vormt Tuberculose (TBC) nog steeds een ernstige bedreiging voor de wereldgezondheid, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Terwijl TBC volledig te genezen is, sterven toch jaarlijks bijna 1.5 miljoen mensen aan deze ziekte, onder wie 400.000 mensen die geïnfecteerd zijn met hiv. 140.000 kinderen stierven aan TBC in 2014. Het Nationaal Tuberculose Programma (NTP) heeft in het afgelopen jaar 150 TBC gevallen geregistreerd. Dit is een lichte daling in vergelijking met 2014 (157). Opgemerkt wordt dat er toch nog relatief veel mensen (23 in 2014) sterven aan deze ziekte.

Vandaag wordt voor de 134e keer Wereld Tuberculose Dag herdacht. Dit jaar staat in het teken van samenbundelen om TBC te stoppen. Op 24 maart 1882 heeft de wetenschapper Robert Koch de bacterie ontdekt, die verantwoordelijk is voor tuberculose. Door deze mijlpaal was het mogelijk om geneesmiddelen voor deze ziekte te ontwikkelen. TBC is wereldwijd de hoofdoorzaak van sterfte bij hiv. Volgens het Global report on tuberculosis 2015 waren er naar schatting 480.000 gevallen van multidrug resistent tuberculose. Deze vorm van TBC is veel moeilijker te behandelen. Die medicijnen zijn vele malen duurder en hebben ernstigere bijwerkingen

Het NTP roept alle relevante partners op om zich te blijven inzetten op welk gebied dan ook, om de zorg voor de mensen die lijden aan deze ziekte te garanderen. Van belang is het beschikbaar zijn van middelen voor vroegtijdige diagnostiek en snelle behandeling. Het NTP probeert middels bijscholing van relevante stakeholders, een bijdrage te leveren aan de bestrijding van tuberculose. Verder wordt er gewerkt aan het vergroten van de awareness van TBC onder zowel de gezondheidswerkers als het algemene publiek.
Er zijn uiteenlopende oorzaken waarom zoveel menen sterven aan TCB. Enkele komen te laat hulp zoeken, aanwezigheid van andere onderliggende ziekten, zoals hiv en suikerziekte, en slechte therapie trouw. Het NTP blijft daarom door het geven van voorlichting en nascholing, het bewustzijn van de samenleving over deze ziekte vergroten. Er wordt nu nauwer samengewerkt om TBC en hiv aan te pakken. Dit mede vanwege het feit dat beide ziekten elkaars beloop negatief kunnen beïnvloeden.

"We kunnen TBC stoppen, alleen moeten we het samen doen! "Het NTP doet een beroep op de gemeenschap om zich te laten onderzoeken bij verdenking op Tuberculose en ook een helpende hand te bieden aan hen die dat nodig hebben. Op gezondheidswerkers wordt een dringend beroep gedaan om de diagnostiek over Tuberculose niet onnodig uit te stellen. Het meest voorkomende verschijnsel bij TBC is hoesten, langer dan twee weken.

Bij verschijnselen die verdacht zijn voor Tuberculose, zoals hoesten langer dan twee weken en/of koorts, vermagering en nachtzweten, laat u onderzoeken op TBC via uw huisarts of het Nationaal Tuberculose Programma aan de Rode kruislaan nummer 03.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May