Allen omgekomen bij vliegtuigcrash Rusland
20 Mar 2016, 00:38
foto
De gecrashte Boeing 737-800 is totaal verpulverd. (Foto: Reuters)


Bij de vliegtuigramp op de zuidelijke Russische stad Rostov-on-Don zijn zaterdagochtend alle 62 inzittenden omgekomen. Hevige windvlagen net voor de zonsopgang waren de reden waarom de bemanning van een Boeing 737-800 van FlyDubai besloot haar landing af te breken. Het toestel kwam uit Dubai, een favoriete Russische vakantiebestemming.

Het moment van de landing was lastig. Twee vliegtuigen waren net enkele minuten voor de landingspoging van de Boeing van FlyDubai geland. Aan de andere kant van de luchthaven probeerde een Russische Aeroflot toestel rond dezelfde tijd te landen. Na drie pogingen is het toestel omgeleid naar een andere luchthaven.

De FlyDubai-piloten kozen ervoor om hun toestel in een bepaald patroon te houden en hebben gedurende twee uren over de stad die 60 km ligt van de Oekraïense grens, gecirkeld. Maar toen ze eindelijk probeerden te landen, ging er iets catastrofaal mis. Hun vliegtuig ging pijlsnel naar de grond en ontplofte in een enorme vuurbal. Er zijn geen overlevenden.

De ontploffing heeft een grote krater in de start-en landingsbaan van de luchthaven veroorzaakt. Het toestel is verpulverd, maar onderzoekers hebben kans gezien beide vluchtrecorders te vinden. Ofschoon de oorzaak van de ramp nog niet bekend is, wijzen deskundigen een plotselinge windvlaag als een mogelijke reden. Er waren windvlagen die het niveau van een orkaan naderden.

De vluchtrecorders zijn gevlogen naar Moskou en zullen worden onderzocht door experts van Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Boeing was in de VS geproduceerd en had motoren van Franse makelij. Het is de eerste vliegramp van FlyDubai, sinds de luchtvaartmaatschappij in 2009 begon met haar activiteiten. De vloot bestaat uit nieuwere 737-800 toestellen, zoals het gecrashte vliegtuig.

Van de 62 inzittenden waren er 55 passagiers. Het gros, 44, was Russisch tussen 4 en 67 jaar. Acht anderen waren uit Oekraïne, twee uit India en één uit Oezbekistan. De bemanning van zeven was multi-etnisch: twee Spanjaarden en uit Cyprus, Colombia, Rusland, de Seychellen en Kirgizië elk één persoon.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April