Nyun Sten Festival voor verbeteren kwaliteit theater
12 Mar 2016, 18:31
foto
Een deel van de deelnemers aan het eerste Nyun Sten Festival.


Het eerste Nyun Sten Festival staat voor de deur. Regisseurs, acteurs, scriptschrijvers, dichters, dansers, rappers en zangers krijgen drie dagen lang een podium om hun kunnen te tonen. De ‘kick-off’ van het driedaagse evenement vond vrijdag plaats met het bekendmaken van acht theaterstukken die gepresenteerd zullen worden tijdens het festival.

Het evenement dat gehouden wordt van 25 tot en met 27 maart in het On Stage theater, is een product van ArtLab.sr, RightAboutNow Inc. en de Schrijversvakschool Paramaribo. Het is een project om nieuwe theatermakers, in dit geval scriptschrijvers, te begeleiden, licht Maikel Austen van ArtLab.sr toe. “Dit doen we omdat we vinden dat er niet genoeg ontwikkeling is. Een goede script is de basis om te komen tot de verbetering van de kwaliteit. Maar het is ook bedoeld om de nieuwe stemmen in theater te laten horen.”

Van de veertien deelnemers die hebben meegedaan aan de cursus script schrijven zijn van acht de werken uitgekozen voor een ‘dramatical reading’ tijdens het festival. Dit houdt in dat de acteurs, met de script in de hand of niet, het spel met alleen hun stemmen tot leven brengen. Er zullen geen decor, sets en effecten aanwezig zijn. Austen geeft aan dat na het festival uit de acht ‘finalisten’ er drie uitgewerkt zullen worden tot heuse theaterstukken compleet met ‘toeters en bellen.’ Alle veertien producties worden gebundeld en zullen gebruikt worden op een ‘duurzame’ wijze deelt Austen mee. “Ze kunnen gebruikt worden door andere groepen of in het VOS-onderwijs opgenomen worden voor bijvoorbeeld taalontwikkeling en taalbeheersing.”

De acht stukken die gepresenteerd zullen worden zijn T-Huis van Cher Spalburg, Vergeet Mij Niet van Kevin Headley, Baka Fotenti Yari van Diego Lapar, Ver/Heden van Bryan Blinker, Ma Pans/za van Obed Kanape, Krasi van Zulile Blinker, Pur blaka van Miguel Keerveld en Perfect van Rowena Gilds. “Ik denk dat Suriname blij moet zijn dat we nu ook scriptschrijvers opleiden,” merkt Austen op. “Met theater kun je heel veel bereiken, maar de creatieve industrie krijgt in Suriname niet genoeg aandacht. Het is bewezen dat deze sector een enorme bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het land. In sommige landen is het zelfs zo dat van het Bruto Nationaal Product 20 procent geleverd wordt door de creatieve industrie. Dus onderschat die groep niet.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May