Fly All Ways start commerciële operatie
11 Jan 2016, 00:01
foto

Vliegmaatschappij Fly All Ways (FAW) heeft zondag het startsein gegeven van hun commerciële vliegoperatie voor de regio. (Foto’s": Ranu Abhelakh)


De vliegmaatschappij Fly All Ways (FAW) heeft zondag met een ‘inaugurele’ vlucht boven Suriname, het startsein gegeven van de commerciële vliegoperatie voor de regio. FAW wil meer toerisme voor Suriname binnenhalen en nieuwe markten, reisbestemmingen aanboren, zegt CEO Amichand Jhauw. “Wij willen Suriname op de kaart zetten, vanuit plekken waar er traditioneel niet op wordt gevlogen.”

De vliegmaatschappij start op 22 januari met haar eerste commerciële vlucht naar de Braziliaanse deelstaat Maranhão. Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bracht namens de regering de felicitaties over en waarschuwde dat het geheel nog niet is volbracht. “Ik wil u op het hart drukken dat u de vruchten nog niet kunt plukken. U krijgt de volle gelegenheid van de regering om het zaad dat u in de grond heeft gestopt op een goede manier te verzorgen, zoals het een manager, leider betaamt.” Hierna volgen de vruchten. Rusland typeerde Jhauw als dromer. “Dromen om het dromen heeft weinig zin. Dromen om te realiseren dat is alleszins van belang, voor ons land in deze fase van ontwikkeling.”

Volgens Jhauw is FAW er om de overheid en private sector te ondersteunen. “Wij willen iets maken van de luchtvaart sector in Suriname.” Fly Always, betekent altijd vliegen. Het bedrijf is bereid overal naar toe te vliegen. FAW is in 2012 opgericht. Eind 2014 landde het eerste toestel op Surinaamse bodem en een maand erna het tweede. Het certificeringsproces heeft 22 maanden in beslag genomen, langer dan aanvankelijk was gedacht. De Surinaamse luchtvaartautoriteit CASAS heeft op 23 oktober 2015 in alle stilte de Air Operator Certificate aan FAW overhandigd. Deze vergunning voor vluchtuitvoering was geen makkelijke weg. “Een learning experience voor ons beide”, meent Frits Pengel, FAW president-commissaris.

De FAW vloot bestaat uit twee voormalige KLM Fokker F70 toestellen met 80 stoelen. De toestellen hebben hun revisie ondergaan in Engeland waarna ze via de Noordpool naar Suriname zijn gevlogen De maatschappij focust zich op bestemmingen binnen het noordelijk deel van Zuid–Amerika en de Caribische regio. De vliegtuigen zijn te charteren. Het hoofdkantoor is aan de Parastraat gevestigd en voert de vluchten vanuit de Johan Adolf Pengelluchthaven uit.
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January