Aardbeving treft Zuid-Azië
04 Jan 2016, 10:06
foto
Bewoners kijken naar de schade die is aangericht door de beving vanochtend vroeg. (Foto's: Reuters)


Een krachtige aardbeving heeft Zuid-Azië voor zonsopgang vanochtend getroffen. Er zijn tot nog toe minstens elf doden gemeld en bijna 200 gewonden. Hulpwerkers proberen degenen die gevangen zitten in het puin eruit te halen. Hun inspanningen worden gehinderd door verwoeste elektriciteits- en telecommunicatiekabels.

Het gaat om een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter, zegt de Amerikaanse Geologische Dienst. De beving heeft plaatsgevonden op een diepte van 57 km en heeft 29 km ten westen van Imphal, de hoofdstad van India’s noordoostelijke staat Manipur toegeslagen. Manipur grenst aan Myanmar.

Veel bewoners zijn verrast in hun slaap. Daken en trappen van enkele gebouwen zijn ingestort in de stad met ongeveer 270.000 inwoners. Politie en ziekenhuizen in Imphal melden zes doden en 100 gewonden, waarvan 33 ernstig. Hulpwerkers spannen zich in om werknemers onder een gebouw dat in aanbouw was uit het puin te halen. Ze weten niet hoeveel van de arbeiders begraven zijn onder het puin.
De inwoners van de afgelegen regio Imphal zijn hun huizen ontvlucht, terwijl de elektriciteit- en telefoonverbindingen zijn uitgevallen. Op de luchthaven hebben de vluchten normaal voortgang gehad, hoewel een ringmuur is ingestort en er een scheur in de terminal is ontstaan.

Sommige mensen hebben kritiek op wat zij noemen de trage reactie van de autoriteiten. Hoewel het leger was begonnen om het puin te verwijderen, was er een tekort aan zwaar materieel.

Mensen in Bangladesh en Nepal hebben de beving ook gevoeld en zijn uit hun huizen gerend. In Bangladesh zijn vijf doden gevallen. Ook in de stad Yangon in Myanmar, ongeveer 1.176km naar het zuiden, is de aardbeving gevoed. Media in Bangladesh hebben gemeld dat drie mensen zijn overleden aan hartaanvallen en de politie zegt dat minstens 90 mensen gewond zijn geraakt. In Myanmar is er tot nog toe geen melding van schade op slachtoffers. Het is de zwaarste beving die de regio heeft getroffen sinds 1957.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May