De betekenis van vrede
18 Sep 2015, 13:38
foto


21 september is het de Internationale Dag van Vrede. Voor verschillende mensen kan vrede iets anders betekenen. Voor sommigen kan vrede de afwezigheid van stress in hun leven betekenen, terwijl op een hoger niveau dit politiek een staat kan zijn van afwezigheid van oorlog. Door ons rustige, vredevolle momenten te herinneren kunnen we een goed begin maken met het opnieuw creëren van een gevoel van innerlijke rust en na te gaan wat vrede voor ons betekent. Ontdekken we bijvoorbeeld dat we vrede op bepaalde plaatsen en in bepaald gezelschap kunnen ervaren? Heeft een bepaalde omgeving dat effect op ons, of het luisteren naar natuurlijke klanken, geluiden of muziek? Wat is de essentie van die vrede? Door over de betekenis van vrede voor onszelf na te denken en te begrijpen wanneer en waar het zich voordoet, kunnen we beginnen om nieuwe vreedzame situaties voor onszelf te creëren. Dit is niet gemakkelijk in het drukke leven dat we allemaal leiden, maar alleen maar de intentie om vrede terug te vinden is een belangrijke stap op weg ernaar toe.

Stappen naar vrede
De eerste stap om vrede te ervaren is simpelweg te pauzeren, fysiek te stoppen met wat we doen en momenten vrijmaken om even te ontspannen. Dat kan overal zijn, maar een rustige plek geniet de voorkeur. Technieken om de spieren aan te spannen en te ontspannen kunnen ons helpen om een diep niveau van fysieke ontspanning te bereiken en rust te ervaren.
Maar de echte uitdaging is om onze geest te kalmeren. Want hoe vaak stoppen we niet fysiek, we gaan ervoor zitten, ons lichaam stopt en begint te ontspannen, maar onze geest niet. Gedachten over wat er te doen is, of zorgen maken over wat er nog niet is gedaan, blijven komen. Onze gedachten springen van het ene onderwerp naar het volgende, met zorgen over het verleden en de toekomst. Deze gedachten kunnen angsten en sterke emoties zoals woede, schuld, spijt, jaloezie en gehechtheid uitlokken.

We moeten leren de geest te verstillen en onze gedachten te vertragen; ze mogen er wel zijn, maar ons niet in beslag nemen en beroven van onze vrede en rust. Het observeren van onze gedachten is een techniek die we kunnen toepassen om lichaam en geest met elkaar te verbinden; als het lichaam ontspant dan doet de geest dat ook en vice versa. Door eerst het lichaam te ontspannen, kunnen we de aandacht richten op onze gedachten, ze bekijken, hun snelheid vertragen en ons concentreren op de stilte tussen de gedachten. We kunnen ook kiezen welke gedachten we willen hebben en zodoende vreedzame gedachten introduceren. Deze gedachten zullen beginnen te resoneren met onze innerlijke natuur van de vrede en zo zullen we ons ware zelf beginnen te ervaren.

Vrede in de wereld
Mensen zijn naarstig op zoek naar innerlijke rust en vrede in de wereld. Er zijn zelfs nobelprijzen voor vrede, maar ervaren we wel vrede, vandaag aan de dag? Eigenlijk hoeven we niet achter vrede aan te jagen. De Vader zegt: stabiliseer jezelf in je oorspronkelijke innerlijke natuur van vrede, waardoor ook de kwaliteit van acties verhoogd zal worden.

Harmonie in de wereld, waar vrede de boventoon voert en het leven heerlijk is, wordt herinnerd als de hemelse tijd van het Paradijs, de Tuin van Eden, de Gouden Tijd, Atlantis. In die nieuwe wereld, gekenmerkt door zuiverheid en deugdzaamheid, is er slechts één Goddelijke aanwijzing, één bewustzijn. Er is geen ervaring van verdriet of vredeloosheid welke door verschil van mening of overtuiging worden veroorzaakt.

De diepe realisatie dat we als spirituele wezens Gods kinderen zijn en dat na deze wereld van vredeloosheid, verdriet en lijden, de tijd aanbreekt voor een nieuwe wereld is er één, die ons doet beseffen dat verandering aan ons gelegen is.

Internationale Dag van Vrede
Tussen 21 september en 2 oktober, de door de VN uitgeroepen Internationale Dag van Vrede en de Internationale Dag van Geweldloosheid, organiseren de Brahma Kumaris in steden wereldwijd 'Flash Meditations' rondom het thema Being With One, Dignity for All - Making Peace with Non-Violence.
Vrede is de oorspronkelijke religie van de ziel en geweldloosheid is z'n natuurlijke aard. Being With One, Dignity for All -- Making Peace with Non-Violence is een oproep om een connectie te maken met dat wat inherent aanwezig is in elke ziel. Individueel en collectief kunnen we de atmosfeer creëren, relaties ondersteunen en energieën transformeren.

Een ieder kan zich aansluiten voor 12 dagen van Flash Meditations. Je kan een keuze maken om mee te doen voor minimaal 1 dag of maximaal 12 dagen voor 10 tot 30 minuten. Individueel op de internationaal voorgestelde tijden t.w.: 10:30 a.m., 12:00 p.m., 5:30 p.m. en 7:00 p.m. Bezoek hiervoor onze UN
website. Voor Suriname zullen wij op verschillende locaties in groepsverband samenkomen van 6.30 p.m. tot 7.30 p.m. Elke dag zullen we ons richten op een specifieke spirituele kracht, beginnend met vrede en eindigend met geweldloosheid. Voor meer informatie mag U bellen op telefoon nr. 401144.

Brahma Kumaris
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May