Culturele identiteit benadrukt bij viering Javaanse immigratie
09 Aug 2015, 20:03
foto
Ook jongeren leggen kransen bij het monument van de Javaanse Immigratie. (Foto's: René Gompers)


“Het is belangrijk dat Javanen hun culturele identiteit behouden,” zegt Dominicus Supratikto, ambassadeur van Indonesië in Suriname. “De aanwezigheid van Javanen in Suriname is uniek: nergens anders in de regio is de Javaan in zo een grote aantal aanwezig als hier. Jullie zijn goed geïntegreerd maar dat betekent niet dat je afstand moet nemen van je identiteit en culturele achtergrond. Je moet hem juist behouden.”

Supratiko was een van de sprekers in Sana Budaya vandaag. Traditioneel zijn in het cultureel centrum kransen geplaatst bij ‘Gunungan’, het monument dat de Javaanse Immigratie memoreert. Dweight Warsodikromo, voorzitter van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie, haalde eerder aan dat de Javanen een grote bijdrage hebben geleverd aan het Surinaams ‘cultureel kapitaal.’ De eigen cultuur behouden is een uitdaging geeft Warsodikromo aan. “De culturen in Suriname beïnvloeden elkaar, het is een uitdaging om de balans te vinden tussen het traditionele, het moderne en de invloeden van andere culturen.”

Supratiko merkt op dat de voorouders zeker trots zouden zijn op hun nakomelingen: velen zijn heel hoog geklommen op de maatschappelijke ladder en dat aantal is aan het uitbreiden. De ambassadeur kreeg bijval van de minister van Handel & Industrie, Don Tosendjojo, die namens de regering de felicitaties overbracht. Hij meent ook dat de Javaanse identiteit en culturele achtergrond gekoesterd moeten worden. “Ik praat uit ervaring: er was een tijd geweest dat als je Javaans sprak op school je voor minder werd aangezien en dat je je eigen ontwikkeling in de weg stond” haalt hij aan. “Maar dat is niet waar. Door je eigen identiteit te kennen kun je hoger op, omdat je precies weet waar je staat en waar je vandaan komt.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May