Sasur houdt vast aan verscherpte controle auteurswet (update)
04 Oct 2010, 22:00
foto


De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is de morele en ethische bewaker van de wet auteursrechten in Suriname. Deze wet is in 1913 in het leven geroepen, maar wordt niet nageleefd. Dat stelt Sasur-voorzitter Prim Ramlal vandaag op een persconferentie. Sasur gaat dan ook gewoon door met de verscherpte controle op de naleving van de auteursrechten.

Samen met secretaris Siegfried Gerling en juridisch adviseur Edward Naarendorp vindt Ramlal dat alle negativiteit rond de stichting de wereld in wordt geholpen door mensen die de wet overtreden en geen auteursrechten willen betalen. De jurist Naarendorp zegt dat Sasur honderd procent het recht aan haar zijde heeft. Het is daarom dan ook niet verwonderlijk dat de rechter haar steeds in het gelijk heeft gesteld.


Commotie
De Commissie van Toezicht op het ministerie van Justitie en Politie heeft Sasur toestemming gegeven om vanaf 1 augustus 2010 royalties te heffen bij organisatoren van live evenementen. Sindsdien is de nodige commotie ontstaan. Vanaf die datum moeten organisatoren van shows of evenementen royalties afdragen voor het gebruik van producten die geestelijk eigendom zijn van anderen.

Vicepresident Robert Ameerali heeft de vorige week aangekondigd dat de activiteiten van Sasur indien noodzakelijk on hold worden gezet. Sasur zegt dat nog moet worden bewezen wat zij niet juist heeft gedaan, sinds haar oprichting op 26 mei 2004. Ramlal zegt dat de mediaeigenaren, de Vereniging van Radio en Televisie in Suriname (VRTS), maar ook de staatsmedia de gemeenschap bewust misleiden en verkeerde informatie verstrekken.

Op een persconferentie maandag heeft Gerling de vicepresident uitgenodigd voor een publieke dialoog over Sasur. Ramlal zegt dat alle documenten en correspondentie van Sasur in orde zijn. De stichting gaat normaal door met haar werk. Wie na 1 augustus de wet op auteursrechten heeft overtreden, wordt aangeschreven.

Wet is duidelijk
De drie Sasur-vertegenwoordigers zeggen dat de gemeenschap niets te maken heeft met het schenden van auteursrechten. “Het zijn de gebruikers en overtreders van de wet”, zegt Ramlal. Volgens Naarendorp is het precies hetzelfde als geen belasting willen betalen, iemands anders eigendom gebruiken om zelf rijk te worden”, zeggen Ramlal en Naarendorp. Het draagvlak voor Sasur is niet de gemeenschap, vindt Naarendorp, maar de wet. “De gemeenschap heeft er niets mee te maken”, zegt hij.

Naarendorp zegt dat Suriname en Haïti de enige landen in de regio zijn, waar het betalen van auteursrechten een probleem is. Overal is dat geregeld. Sasur vindt niet dat de gemeenschap hiermee wordt overrompeld. “Er is een begin gemaakt met organisatoren van publieke evenementen, maar de ordening zal verder gaan”, zegt Ramlal. Sasur vindt dat met het niet naleven van de auteursrechten, een mensenrecht wordt geschonden. “Ik ben daarom benieuwd naar wat het eindoordeel zal zijn van de minister van Justitie en Politie die mensenrechten als specialisatie heeft”, zegt Gerling.

Van links naar rechts: advocaat Edward Naarendorp, Sasur-voorzitter Prim Ramlal en secretaris Siegfried Gerling
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May