Jongeren leren via 'Hip Hop' over democratie
30 Apr 2015, 19:38
foto
Jongeren voeren een dans uit.


Bezoekers van de Hermitage Mall en TBL Cinemas zijn woensdagavond verrast met een ‘flashmob’. Ruim 50 jongeren hebben dansend onder begeleiding van een dj hun kijk op ‘democratie’ weergegeven. “We have a voice!”, riepen de jeugdigen uit. De activiteit is onderdeel van een campagne om jongeren via ‘Hip Hop’ bewust te maken over democratie, het belang van de verkiezingen en het laten horen van hun stemmen.

Met de campagne wordt geprobeerd om de zwevende jonge kiezer naar de stemhokken te krijgen. “Sommigen zien het belang van hun stem uitbrengen niet in”, legt Maikel Austen, artistiek directeur van ArtLab Suriname uit. aan. “Voor hen is het een ‘ver van me bed show’ en ze geloven niet dat met het stemmen iets verandert aan hun situatie. We willen ze juist zeggen dat elke stem telt.” Het begrip ‘democratie’ is de jongeren op creatieve manieren uitgelegd. Met workshops ‘graffiti’ en ‘hip hop’ en kleine lezingen zijn de jongeren het begrip ‘democratie’ uitgelegd. “We hebben ze niet alleen uitgelegd over het belang van stemmen tijdens de verkiezingen maar ook over hun eigen stem, dat ze zich moeten laten horen in bepaalde situaties.”

Tot 24 mei
Tijdens het ‘freestylen’ waren de jeugdigen gedwongen om hun stemmen, buiten de choreografie om, te laten horen. Enkele veiligheidsmannen kwamen op het gejoel en de plotselinge drukte af en staakte het optreden voor enkele momenten. Leden van de organisatie en de veiligheid trokken zich voor een paar momenten terug om de kink in de kabel te verhelpen. De ‘show’ ging daarna vrolijk verder. “Kijk, een ‘flasmob’ is een onverwachts optreden”, legt Austen, uit. “Je weet niet precies wat er gebeurt, voor de omstanders is het natuurlijk spannend. We hebben bezoek gehad van enkele guards. Ze wilden alleen maar weten wat er aan de hand was.” De organisatie had toestemming voor de activiteit maar niet elke veiligheidsman bleek op de hoogte te zijn geweest.

Het project loopt sinds 18 april en eindigt op 24 mei, een dag vóór de verkiezingen. De campagne is een initiatief van ArtLab Suriname en wordt gefinancierd door de Amerikaanse ambassade. De activiteit wordt uitgevoerd met medewerking van JCI Suriname, Young Democracy Unit en het Jeugdparlement.
Op 2 mei wordt de ‘Hip Hop for Democracy Block Party’ gehouden. Er staan enkele ‘battles’ op programma. Winnaars worden beloond met vliegtickets en geldprijzen. Al de activiteiten worden vastgelegd. Met het uitzenden van de films wil de organisatie zoveel mogelijk jongeren bereiken. Op vrijdag wordt er nog een ‘flashmob’ gehouden. Waar precies, laat Austin niet los. Hij houdt het op “in het centrum van de stad in het uitgaansgebied” en dat het “groter zal zijn”.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May