ArtLab beweegt jongeren met hiphop: 'Ga stemmen'
25 Apr 2015, 13:13
foto
Jongeren tijdens een workshop in het HipHop4Democrazy programma van ArtLab. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met nog een maand te gaan naar 25 mei, ziet Art Laboratorium Suriname (ArtLab) graag dat alle stemgerechtigden jongeren naar de stembus gaan. De organisatie probeert daarom via de Hiphop cultuur, jongeren bewust te maken over het belang van hun ‘stem’ binnen een democratie.

In het HipHop4Democracy programma leren jongeren over deze dansstijl, graffiti, rap en toneel met de focus op het hebben van een eigen stem, zegt Maikel Austen, artistiek directeur. “Elke stem telt en één stem maakt het verschil uit. Dit geldt niet alleen in de verkiezing, maar ook in het dagelijks leven. Op school, in de sportclub, thuis en je vriendenkring. Je moet democratie tot een levensstijl maken.” ArtLab, ontwikkelde het kunstprogramma, omdat jongeren die bij organisatie over de vloer komen, te kennen gaven niet te gaan stemmen of geen geloof te hebben in de politiek. “Ongeacht het opleidingsniveau, de gesprekken begonnen allemaal met ‘Boi... politiek is vies, verkiezingen brengen geen verandering, wie luistert naar jongeren...” Austen zegt dat artiesten wereldwijd kunst gebruiken om verschillende maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten. In het verleden heeft zijn organisatie bijvoorbeeld het belang van het regenwoud belicht, tijdens Rainforest Kunstfestival.

Hiphopcultuur bestaat langer dan 40 jaar en is een populaire kunstvorm waarin jongeren hun gevoelens uiten via taal (rap), dansbewegingen en graffiti. Austen: “Met hun eigen mogelijkheden probeer je bewuste personen voort te brengen.” Donovan Terine, 20 jaar volgt de workshops omdat hij van dansen houdt. De infosessie over democratie vindt hij leerrijk. “Jongeren hebben eigen doelen en het is prettig als je ondersteuning krijgt in je eigen ding. Als het nu om dans, sport of studie gaat.” Terine is een first-time voter en zegt zeker te gaan stemmen. Er zijn partijtunes die hem aanspreken, “niet om de tekst, maar om de toon, beat en het ritme. Dat spreekt ons jongeren aan en sommige zijn zelf dansbaar”. Volgens Konrad Acton van het Jeugdparlement heeft democratie alles te maken met wat je denkt en voelt, met een beperking van hoe je je uit. In een infosessie praat hij over vrije meningsuiting op school, in de vriendenkring, de politiek en personen die overgaan naar een andere partij. Zijn boodschap is: niet weglopen maar opstaan en doorzetten, “je stem op een juiste toon laten horen, motiveren waarom je zo denkt en zo mensen aan jou zijde proberen te krijgen”.

Het HipHop4Democracy programma is 18 april gestart, met een informatiesessie over democratie. Het jeugdparlement, JCI en de Young Democracy Unit waren hierbij betrokken. Dit het weekend volgen de deelnemers workshops. Komende week tonen zij hun kunnen in twee flashmobs ergens in Paramaribo. “Hiermee proberen wij jong en oud te bereiken met onze boodschap.” Het hoogtepunt is de Block Party op 2 mei met een breakdance en hiphop/stand up battle, graffiti, rap en spoken word optreden van onder andere Ori Plet, Kwasi Vreden, Donny Blaze, DJ Tatoo en Shanine Hoost.

Het ArtLab project wordt gefinancierd door de Amerikaanse Ambassade, als onderdeel van het ‘Suriname Active Citizenship Small Grants Program’. Een fondsenproject voor Surinaamse organisaties die jongeren bewustzijn willen bijbrengen in hun rol en verantwoordelijkheid als actieve burgers binnen een democratie. Jongeren kunnen vanmiddag nog gratis deelnemen in de workshop Hiphop en graffiti op de werkplaats van ArtLab.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May