Rol journalisten 2015-verkiezingen
15 Feb 2015, 17:00
foto


Journalisten moeten meer op partijprogrammapunten zitten, dan over populaire onderwerpen te berichten. Met nog tweeënhalve maand te gaan naar 25 mei, vindt hoogleraar Jack Menke dat journalisten inhoudelijk niet ingaan op wat partijen zullen doen bij eventuele regeermacht. “Het ontbreekt helemaal, men legt te weinig aandacht op issues, en/of gaat niet in de diepte.”

Volgens hem wordt er teveel gekeken naar populaire onderwerpen. Ter illustratie haalt hij aan: Soemita/KPTI en V7. Journalisten springen op Soemita en Somohardjo om te praten over een nieuw Jawa blok. Gaat Soemita weer overlopen, Javanen zijn altijd in de wip, en zo krijg je al die stereotypen, trauma en bekende beeldvorming. “De vraag zou bijvoorbeeld moeten zijn: Mr Soemita of Somohardjo wat wil je eigenlijk bereiken met het groeperen? Is het alleen maar om een tegenwicht te vormen tegen de huidige regering of Mr Bouterse. Dat is stuivertje wisselen: dan hij aan de macht, dan jij aan de macht.”

Menke vindt dat iedere beroepsgroep en individu moet nadenken over hoe de Surinaamse samenleving op een hogere plank te brengen. Het is bij iedere verkiezing: of ik erop, of ik eronder. “Het gros van de journalisten doet gewoon mee met het politieke spelletje en als samenleving komen wij niet verder.” Het gevolg volgens hem is dat niet alleen maar parlementariër Carl Breedveld, maar ook gewone burgers zeggen moe te zijn van die ‘vervuiling’ (politieke beschuldigingen) via mediaberichten. Hij vindt dat journalisten, en zeker ook de eigenaar en redacteur verder moeten kijken dan berichten over het populaire ding van elke dag. “Dat mag, maar de man op straat praat al daarover.”

Ook de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania heeft tijdens het Democratie filmfestival gewezen op de rol van de journalist als een belangrijk element binnen een democratie. Kiezers moeten weten waar een bepaalde partij/combinatie voor staat. “En als ze niet weten wat de ‘track record’ van de kandidaat is, kan het best moeilijk voor hen zijn, om een weloverwogen keuze te maken.” Hij hoopt ook dat partijen in de loop naar de verkiezingen toe, hun programma’s bekendmaken. Evenals Menke vindt ook de diplomaat dat journalisten in de diepte over de partijpunten, issues moeten schrijven. “Ik hoop dat journalisten evenveel tijd hieraan besteden. Deze waar nodig kritisch beschrijven en aangeven of programmapunten realistisch zijn of niet, net zoals zij kritiek leveren op ongehoorde uitspraken van personen.”

Volgens Menke heeft alles te maken met het beleid van een medium. “Elke professionele groep moet voor zichzelf nagaan hoe zij kennis/informatie wil verspreiden om steeds een stapje hoger te komen.” Bij de komende verkiezingen kunnen incidenten plaatsvinden of rare dingen gebeuren, geeft hij aan. “Een goed medium moet daarop anticiperen, door de werkers hierop voor te bereiden: “op bepaalde momenten moet je het hoofd koel houden, letten op de toon en woordkeuze waarmee je verslaat".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May