Gedachtegoed Dobru ter beschikking voor publiek
13 Feb 2015, 04:00
foto
Minister Edmund Leilis krijgt de dozen met archiefstukken van Dobru overhandigd door Yvonne Raveles-Resida. Nationale archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamad (rechts) kijkt toe. (Foto: Biza)


Het gedachtegoed van Robin 'Dobru' Raveles is open gesteld voor het publiek. In het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) deed de weduwe van Dobru, Yvonne Raveles-Resida een symbolische overhandiging aan minister Edmund Leilis van Binnenlandse zaken (Biza). De bewindsman gaf op zijn beurt de twee dozen met verschillende documenten en werkstukken van Dobru aan de nationale archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamad.

In de nalatenschap zijn documenten vanaf de jonge jaren van Dobru. "Robin Ewald Raveles heeft in verschillende hoedanigheden veel boeken en geschriften van hem zelf, van anderen aan hem gesigneerd, en verslagen van zijn buitenlandse tochten verzameld. Ook krantenartikelen, politieke werken, brieven en vele manuscripten in eigen handschrift", zegt Raveles-Resida. Zij geeft aan dat in 2003 gestart werd met het project samen met de toenmalige archivaris Herman Telgt. "Het geheel duurde aaneengesloten tot 2008. Het was een zwaar onderschat project".

"Als dichter en voordrachtskunstenaar was Dobru de representant van het Nationalisme. Hij heeft ongetwijfeld een belangrijke stempel gedrukt op onze samenleving. Binnen de politieke arena heeft hij ook een markante plaats ingenomen", merkt minister Leilis op. Raveles was lid van de Partij Nationalistische Republiek (de PNR). Vorig jaar is er in Cuba een borstbeeld van Dobru onthuld. Ook op het Louis Doedelplein op de hoek van de Saramaccastraat en de Zwartenhovenbrugstraat is de kunstenaar geëerd. "De overdracht van dit archief beschouw ik persoonlijk als een kroon op alle activiteiten, omdat zijn gedachtegoed vanaf hier voor de totale bevolking beschikbaar wordt gesteld", zegt een trotse Tjin Fooh.

Dobru bleef niet in eigen land. "Hij was zijn tijd ver vooruit. Want hij besefte dat het netwerken met de landen in de regio, die ook in een fase van het zoeken naar een eigen identiteit waren, samen ten strijden moesten trekken", legt zijn weduwe uit. Ze is van mening dat met deze collectie de komende generatie niet alleen moet weten wie Robin Dobru Raveles was. "Zij moeten vooral weten wat het die generatie toen gekost heeft om de eigen identiteit te bewerkstelligen.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April