Training projectschrijven beroepsonderwijs nu al productief
23 Dec 2014, 19:00
foto
De cursisten met hun certificaat. (Foto: Minov)


Zestien medewerkers van de hoofdafdeling Beroepsonderwijs (Het Bureau Nijverheidsonderwijs (BNO) en het Natin), hebben vanaf augustus tot eerder deze maand, de training projectschrijven gevolgd. De functionarissen zullen de aangeleerde vaardigheden toepassen bij het schrijven van projecten voor het beroepsonderwijs.

De trainees zijn enthousiast over wat zij geleerd hebben. Tijdens de afsluitende bijeenkomst bleek dat één van de projecten, geschreven tijdens de training, reeds ter goedkeuring mag worden ingediend bij een donor. Er zijn diverse fondsen beschikbaar voor ontwikkeling van het beroepsonderwijs, maar het ontbrak de hoofdafdeling Beroepsonderwijs aan personen die deugdelijke projecten konden schrijven om voor de fondsen in aanmerking te komen.

In het eerste deel van de training in augustus van dit jaar, zijn de basisprincipes van het schrijven van een projectvoorstel geleerd. Hierin moesten de grote lijnen van een beoogd project zijn vervat. Bij de presentatie, die onderdeel was van de cursus, moest het enthousiasme bij de (fictieve) donor aangewakkerd worden. Nadat een projectvoorstel is goedgekeurd, wordt er een projectplan geschreven. Dit deel van de training is onlangs afgesloten. Tijdens deze fase werkten de trainees het eerder opgemaakte projectvoorstel uit tot een projectplan met een realistisch budget.

Het Minov heeft een aantal initiatieven uitgezet, gericht op het verbeteren van de onderwijskwaliteit binnen het beroepsonderwijs, zegt de voorlichting van het ministerie. Er is een grote hervorming ingezet voor het Lager Beroepsonderwijs (LBO), waarbij het de bedoeling is de verschillende beroepsgerichte opleidingen (Elementair Beroepsonderwijs, Eenvoudige Technische School, Lager Beroepsgericht Onderwijs, Lager Technisch Onderwijs en Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs) te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Hierbij ligt de nadruk op het vernieuwen van het curriculum en het promoten van doorstroommogelijkheden voor leerlingen naar het middelbaar beroepsonderwijs.

De training projectschrijven is op aanvraag van de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs en in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB) verzorgd. De praktische uitvoering lag in handen van de Stichting Opleidingen en Onderzoek in Suriname (SOOS).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May