Ruim US$ 1 miljoen aan vuurwerk binnen
17 Dec 2014, 00:00
foto
Pagara-estafette vorig jaar aan de Domineestraat.


Met nog twee weken te gaan naar de jaarwisseling toe, zijn er 60 containers aan vuurwerk het land ingevoerd. Deze knallers hebben een waarde van US$ 1.131.264, zegt Aroen Jadoenathmisier, hoofd van de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI).

Aan Starnieuws zegt hij niet veel meer containers aan vuurwerk te verwachten. “Of er meer komt weet je pas tegen het einde van de maand, omdat importeurs formeel tot 31 december mogen importeren”, zegt hij. Uiteraard moet de opslag van het geïmporteerde vuurwerk veilig geschieden in een daarvoor bestemde en goedgekeurde opslagfaciliteit. De brandweer stelt vast of de opslagruimte goed bevonden is. Het transporteren van de knallers naar de opslagloods geschiedt onder stringente veiligheidsvoorschriften, benadrukt het IUD diensthoofd.

Er wordt alleen consumentenvuurwerk geïmporteerd. De douane houdt dit ook scherp in de gaten. Een belangrijk vereiste is dat op de verpakking duidelijk zichtbaar moet zijn om wat voor type vuurwerk het gaat. Het geluid mag ook de 100 decibel niet overschrijden. De officiële verkoop- en afschietperiode moet nog worden bekendgemaakt. Vorig jaar was de verkoop en het afsteken van deze knallers vanaf 27 december toegestaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May