Column: Oppositionele partijen zetten zich buitenspel
30 Aug 2014, 06:00
foto
De lege zetels van de oppositionele partijen in 's lands vergaderzaal vrijdagnacht. (Foto: René Gompers)


De oppositionele fracties: het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en BEP hebben zich buitenspel gezet door de vergadering van De Nationale Assemblee te boycotten. Hierdoor zijn de 'sociale wetten' - die grote impact hebben in de samenleving - vrijdag zonder hen aangenomen. In de maandenlange behandeling hebben de oppositionele fracties ook hun bijdrage geleverd. Mede hierdoor zijn de oorspronkelijke ontwerpwetten fundamenteel gewijzigd. Er was geen enkele reden om niet mee te doen aan de beraadslagingen.

De voorzitters van de samenwerkende oppositionele partijen hebben besloten om geen quorum te verlenen. Fractieleden die eventueel een andere mening hadden, zijn niet geraadpleegd. Zo heeft Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) de presentielijst getekend en kreeg de wind van voren. Hij heeft de vergadering niet bijgewoond. Duidelijk is gebleken dat er geen fractieoverleg is geweest om dit besluit te nemen. Democratie begint in eigen huis!

De coalitie, met een voortrekkersrol van fungerend voorzitter Ronnie Brunswijk, heeft het voor elkaar gekregen om 26 leden in de vergadering te hebben. Premdew Lachman van Nieuw Suriname, die in principe niet aanwezig zou zijn, is met politie-escorte vanuit Nickerie donderdagavond naar Paramaribo gekomen. Hier heeft Brunswijk voor gezorgd. Nieuw Suriname en DOE hebben ondersteuning gegeven aan de wetsontwerpen, waaraan zij maandenlang hebben meegewerkt.

De oppositionele fracties hebben, ondanks het feit dat er quorum was, besloten de vergadering niet bij te wonen. Naarmate de avond vorderde, was het duidelijk dat alles in het werk werd gesteld om de ontwerpen aan te nemen. De oppositieleden die niet aanwezig waren, hebben niet de flexibiliteit getoond om alsnog deel te nemen aan de debatten. Zij horen in de eerste plaats hun werk te doen in 's lands vergaderzaal. De oppositieleden hadden de wetsontwerpen verder kunnen aanscherpen, want veel van hun voorstellen zijn overgenomen door de regering.

Brunswijk heeft de leden alle ruimte gegeven om wijzigingen aan te brengen. Nagenoeg alle voorstellen zijn overgenomen door de regering. Nu zijn de wetsontwerpen waarover meer dan veertig jaar wordt gesproken, aangenomen zonder de finale bijdrage van Nieuw Front, Pertjajah Luhur en BEP. Het podium waar de wetten worden gemaakt, waar debatten plaatsvinden, waar de democratische rechtsstaat op het hoogste niveau tot uiting komt, is de rug toegekeerd door deze volksvertegenwoordigers. De race naar de verkiezingen is begonnen voor de 51 fel begeerde zetels, om de belangen van het volk te behartigen. Uiteindelijk blijken de persoonlijke en partijpolitieke belangen vaak te prevaleren boven het nationale doel. De oppositionele partijen hebben zich asociaal en kortzichtig opgesteld bij de afronding van de 'sociale wetten'.

Nita Ramcharan

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July