Duurzaam Rechtvaardig Samenleven (DRS) geproclameerd
26 Aug 2014, 01:00
foto
Het bestuur van DRS, met in het midden voorzitter Clifford Marica. (Foto: René Gompers)


De ‘groep Marica’ die de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) de rug toekeerde, heeft een nieuw onderkomen gevonden bij de Progressieve Surinaamse Partij (PSV). De partij, die haar 68ste verjaardag maandag vierde, heet nu Duurzaam Rechtvaardig Samenleven (DRS). Met het uitdoen en netjes opvouwen van zijn ‘PSV’-hemd heeft Ronald Grunberg, de laatste voorzitter, de DRS geproclameerd en de leiding overgedragen aan Clifford Marica.

De ceremonie begon ongeveer een uur later dan gepland vanwege stroomuitval. De bijeenkomst is doorgegaan na het ‘trekken van een kabel’ bij de buren. Voor de proclamatie noemde Grunberg een paar van de wapenfeiten van de PSV. “De partij heeft een belangrijke rol gespeeld in het verwerven van de vrije verkiezingen en de onafhankelijkheid”, memoreerde hij. “Wij hadden ook al de Algemene Ziektekosten Verzekering juridisch in orde gemaakt. Het moest alleen nog uitgevoerd worden maar toen kwam de coup in 1980. Deze regering moet niet de messias uithangen en doen alsof dit haar product is.”

Nieuw gezicht
Na 1980 is de partij vreselijk achteruitgegaan. “A skin be weri kaba. Er was geen ‘fight’ meer. Het fundament van deze partij is stevig, anders hadden we deze leeftijd niet bereikt. Er was behoefte aan een nieuw lichaam en een nieuw gezicht”, gaf Grunberg aan.
Er is gekozen voor Marica, omdat zijn ‘handel en wandel’ overeenkwamen met waar de partij voor staat. “Deze partij staat voor integriteit en eerlijkheid. De geschiedenis staat aan onze kant.”
Marica was sinds 2009 benaderd toen hij nog minister van Handel & Industrie was. De samenwerking tussen de partijen is het laatste jaar hechter geworden en heeft geresulteerd in een nieuwe partij.

“Het aantal zwevende kiezers neemt toe, omdat het geloof in de politiek afneemt. Wij willen het getij keren”, deelde Marica mee. “Als er geen behoefte was aan verandering in de huidige omstandigheden hadden we deze stap niet gemaakt. Er is juist heel veel aan verbetering toe. Daarom zijn we hier.” Marica drukte de aanwezige leden op het hart om het hoofd koel te houden wanneer de kritieken beginnen. “Er gaat heel wat gezegd worden. Maar dat geeft juist aan dat er iets op komst is, dat dit een beweging is die van betekenis zal zijn.”
Het bestuur van DRS bestaat verder uit Ronald Grunberg, Sergio Gentle, Lou O’Brien, Claudette Etnel, Giovanni Playfair, Claudia Raymann, Eric Feller, Henna Coulor, Chivaro Gajadien en Jane Kewal.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April