Alcoa int netto US$ 18 miljoen voor Surgold-aandeel
11 Apr 2014, 00:00
foto


De verkoop van zijn aandelen in de Surgold-joint-venture heeft Alcoa US$ 18 miljoen dollar na belastingen, opgebracht. Alcoa bezat 20% aandelen in Surgold. Na onderhandelingen met Newmont, die 80% van de aandelen had, zijn de twee partijen tot de verkoopovereenkomst gekomen.

Newmont is nu 100% aandeelhouder van Surgold. Met de Staat Suriname zijn Alcoa en Newmont in de joint-venture overeengekomen om een goudmijn op te zetten in het Nassaugebied. Suriname wordt voor 25% aandeelhouder van de op te zetten goudmijn. Eerdere studies hebben aangetoond dat er een goudreserve van zo’n 3 miljoen troy ounces (93.300 kilo) ligt in het gebied.

Alcoa heeft bij de verkoop aangegeven dat het bedrijf zich primair wil richten op zijn kernactiviteiten, namelijk aluminium en value-added producten, die veel uitdagingen op de markt met zich meebrengen. De opbrengsten van de verkoop van zijn Surgold-aandelen hebben de winst van Alcoa over het eerste kwartaal 2014 omhoog gestuwd. Alcoa noteert een omzet van US$ 5,5 miljard over de eerste drie maanden van dit jaar.

De vooruitzichten voor het bedrijf in het tweede kwartaal zijn een productiedaling door vermindering van smeltcapaciteit bij de Pocos raffinaderij in Brazilië. Hogere kosten in de productie maken smelterijen onrendabel. Vanaf mei gaat de Pocos raffinaderij 147.000 ton minder produceren. Ook ziet Alcoa zich in de komende drie maanden voor een stijging van de pre-operationele kosten, zo’n US$ 5 miljoen, voor de Saudi JV raffinaderij. De productiviteitswinst zal echter de energie en hogere kosten, met uitzondering van Saudi JV raffinaderij, compenseren. In het tweede kwartaal kan de verkoop van Surgold niet meer worden opgebracht.

Alcoa verwacht dat de wereldwijde vraag naar aluminium dit jaar met 7% zal stijgen. In de afgelopen jaren heeft de multinational een sterk hervormingsprogramma uitgevoerd, om zijn dalende inkomsten te keren. Lage marktprijzen en dalende grondstoffenreserves hebben Alcoa genoodzaakt uit te kijken naar toegevoegde zaken in zijn kernproduct aluminium. Die inspanningen hebben erin geresulteerd dat de Alcoa in Noord-Amerika, Europa en China een stevige positie heeft verworven in de vliegtuig- en auto-industrie, in de blikverpakking van frisdranken, handelsgebouwen en constructie, industriële gasturbines en zware vracht- en aanhangwagens.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May