Manorma Soeknandan deputy secretaris-generaal Caricom
20 Dec 2013, 13:00
foto
Ambassadeur Manorma Soeknandan tijdens de aanbieding van haar geloofsbrieven aan de toenmalige secretaris-generaal van de Caricom, Edwin Carrington, in januari 2002 in Georgetown. Dit gebeurde in aanwezigheid van enkele medewerkers van de Surinaamse ambassade.


Ambassadeur Manorma Soeknandan zal vanaf februari 2014 de nieuwe deputy secretaris-generaal zijn van de Caribische gemeenschap. Dinsdag heeft Soeknandan officieel minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken hiervan in kennis gesteld en hem de aanstellingsbrief van het Caricom secretariaat overhandigd.

Soeknandan heeft sedert december 2001 gediend als ambassadeur van Suriname bij de Caricom op Jamaica. Tot en maart 2010 was zij ook Surinames ambassadeur voor Cuba. Tot januari dit jaar was zij ambassadeur in Guyana. In 2001 werd zij de eerste vrouwelijke ambassadeur van Suriname. Soeknandan zegt aan Starnieuws haar diplomatieke carrière te danken te hebben aan het vertrouwen van wijlen Jhan Adhin en wijlen Jagernath Lachmon (oprichter van de VHP), die vertrouwen in haar hebben gehad Suriname te mogen vertegenwoordigen, als ambassadeur.

Geen onbekende in de regio
Met Soeknandan als assistent secretaris-generaal, bekleedt Suriname nu een van de hoogste posities op het secretariaat van de Caribische gemeenschap. Binnen de Caricom is zij geen onbekende en heeft zij zich ook al verdienstelijk gemaakt. Soeknandan is de initiator en de motor geweest voor het oprichten van het vertaalinstituut van de Caricom (The Caribbean Regional Translation and Information Institute, alsook voor het oprichten en vestigen van, the Caricom Competition Commission and the Caribbean Health and Safety Institution in Suriname. Ook is zij betrokken geweest bij het oprichten van de Regional Sport Academy in Suriname.

Ook bij de oprichting van andere regionale organisaties zoals the Caribbean Regional Fisheries Mechanism en the Caribbean Court of Justice, heeft Soeknandan een bijdrage geleverd. Delicate kwesties waarmee de Caricom te maken heeft gehad, zijn volgens haar, de cement, meel, boter issues en ook de zogeheten discriminatoire heffing van milieubelasting op import flessen in Guyana.
Soeknandan begon in 1995 zich bezig te houden met regionale werkzaamheden en de Caricom. In 1996 was zij lid van de regionale werkgroep die zich heeft bezig gehouden met het herzien van het Caricom-verdrag. Daarvoor was zij tot haar aanstelling als ambassadeur werkzaam op het ministerie van Justitie en Politie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May