Personeel Esther stichting hervat werk met ultimatum
20 Nov 2013, 03:00
foto
De werknemers van de Esther Stichting hebben het werk dinsdag spontaan neergelegd. (Foto: Raoul Lith)


Het personeel van de Esther stichting heeft dinsdag, na enkele uren spontane staking, het werk hervat. Evenwel geeft de personeelsbond van het tehuis de regering en het stichtingsbestuur tot 3 december de gelegenheid om in de instelling orde op zaken te stellen. Bondsvoorzitters Murwin Leeflang zegt aan Starnieuws dat dit is besloten na een gesprek met een directielid van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Minister Alice Amafo is naar het buitenland vertrokken en kon niet bij het gesprek aanwezig zijn.

Leeflang zegt dat na het gesprek het bondsbestuur veel tact en overredingskracht aan de dag heeft moeten leggen om het personeel weer aan het werk te krijgen. “De actie was spontaan, zonder de autoriteiten in kennis te stellen. We hebben eerder wel brieven geschreven aan de minister en het stichtingsbestuur en hebben niets van ze gehoord, maar we hebben toch besloten de actie op te schorten”, zegt Leeflang. De grieven van het personeel zullen serieus onder de aandacht van de minister worden gebracht.

Ruim de tijd
Leeflang betreurt het dat ouderen in het tehuis hebben aangeven niet te hebben ontbeten en te zijn verzorgd. “Dat is niet waar. We hebben ervoor gezorgd dat het ontbijt klaar stond. Alleen de wonden van de zieke bewoners zijn niet behandeld. Nu het werk is hervat, zal de zorg normaal plaatsvinden”, belooft de bondsvoorzitter. Hij benadrukt dat het personeel al maanden roept om gehoord te worden en dat zaken in het tehuis worden aangepakt. “Nu geven we een ruim ultimatum en hopen niet dat daarna, als er weer niets gebeurd, het ons zal worden aangerekend”, zegt Leeflang.

De problemen in de Esther stichting zijn uiteenlopend. Het gemis van een directeur om leiding aan het tehuis te geven, zorgt voor steeds meer problemen. Er zijn volgens Leeflang veel spanningsvelden. Het stichtingsbestuur heeft zonder overleg personen uit hun functies ontheven. Personeelsleden die jaren in het tehuis werken, komen niet in aanmerking voor een vaste aanstelling terwijl het totale personeel nog in het Functie en Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) moet worden ingeschaald. Een ander knelpunt is dat de toelagen waarop het personeel recht meent te hebben, uitblijven. “Maar wat we zeker en snel aangepakt willen hebben, is de veiligheid van het tehuis en de bewaking”, zegt de bondsvoorzitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May