Stevige kritiek tijdens algemene politieke beschouwing
30 Oct 2013, 00:00
foto


De algemene politieke beschouwingen hebben op de eerste dag enkele interessante discussies opgeleverd. Anders dan verwacht hebben de coalitiepartners zich kritisch uitgelaten over het gevoerde beleid van de regering over de afgelopen drie jaar en wat zij verwachten van het komend jaar. President Desi Bouterse hoorde de vele vragen en kritieken dinsdag aan.

Coalitieleider tevens voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, maakte duidelijk dat het nu geen tijd is voor misstappen. “We hebben niet twee maar nog maar één jaar te gaan”, hield hij zijn partners voor. Somohardjo heeft zich in zijn beschouwing geconcentreerd op de uitvoering van beleidsmaatregelen op de ministeries Landbouw, Veeteelt en Visserij, Handel en Industrie en Binnenlandse Zaken, die geleid worden door ministers van zijn partij.

Coalitiepartner Ronnie Brunswijk heeft naast kritiek over het huisvestingsbeleid ook vragen gesteld over het financieel beleid van de regering. Hij verwacht dat president Desi Bouterse in de discussie met steekhoudende argumenten komt over de financiële chaos waarvan nu sprake is. Brunswijk wil ook weten wat de voordelen zijn geweest van de met veel ophef geopende ambassade in Frankrijk die in plaats van Nederland 'de nieuwe poort’ zou moeten zijn naar Europa.

Indringende vragen
Voor de oppositie is na drie jaar regering-Bouterse het resultaat dat het beleid in alle facetten heeft gefaald. Bouterse zou niet machtig zijn de juiste beslissingen te nemen. Het bestrijden van de corruptie, het veiligheidsvraagstuk, het chaotisch financieel probleem, het mislopen van beleidsvoornemens zoals de naschoolse opvang en andere projecten, waaronder ook woningbouw waren onderwerp op de eerste dag. De oppositie heeft vooral gebeukt op het feit dat Bouterse in de afgelopen drie jaar maar liefst dertien ministers heeft verwisseld. Van zeker de gewezen ministers zoals Ramon Abrahams van Openbare Werken en Adelien Wijnerman wil de oppositie meer weten over het waarom van hun ontslag. De vraag werd ook gesteld of ex-onderminister Mahender Gopi de gronden terug heeft gegeven.

Tot nu toe zijn aan het woord gekomen van de coalitie Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP), Paul Somohardjo (Volks Alliantie/Pertjajah Luhur) en André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Van de oppositie hebben Radjkoemar Ranjdietsing (NF/VP) en Ronny Asabina (BEP) het woord gevoerd. Carl Breeveld van DOE heeft al een begin gemaakt met zijn spreekbeurt en zal donderdag wanneer de algemene politieke beschouwing wordt voortgezet zijn rede afronden. Na de eerste ronde van het parlement, zal president Desi Bouterse ingaan op de vragen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft aangekondigd dat vrijdag ook zal worden vergaderd.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September