D’ONS beloont meest duurzaam agrarisch bedrijf
10 Sep 2013, 11:30
foto
André Pita (Beeld: Stichting d' ONS)


De stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) zal voor het twee opeenvolgende jaar een award uitreiken voor het meest duurzaam agrarisch midden- en kleinbedrijf in Suriname. André Pita uit Moengo heeft vorig jaar de eerste prijs gehad.

Pita kreeg de prijs omdat zijn bedrijf het meest aan de gestelde duurzaamheids-criteria voldeed. Hij kon bovendien duidelijk voor ogen brengen hoe hij zijn bedrijf duurzaam verder wil ontwikkelen. Wat ook belangrijk was voor de jury bij de toekenning van de prijs, was dat Pita bereid was om zijn kennis met anderen te delen door in een landbouwstichting te participeren, waarbij meerdere landbouwbedrijven zijn.

“Net als bij de instelling van de award-uitreiking in 2012, blijft het primaire doel van deze award om via rolmodellen die al duurzaam agrarisch ondernemen, andere agrarische ondernemers te laten zien dat het mogelijk is in Suriname te komen tot een serieuze ontwikkeling van duurzame landbouwactiviteiten”, zegt Hendrik Comvalius, directeur van stichting d'ONS. “Het tweede doel blijft de uitwisseling van agrarische kennis en ervaring tussen Suriname en Nederland. Om deze doelen te ondersteunen, organiseren we dan ook dit jaar rondom de Award uitreiking een seminar waarin we aandacht besteden aan verschillende facetten van duurzaam agrarisch ondernemen in Suriname. Om de continuïteit van het proces van duurzame ontwikkeling te blijven stimuleren, zal ook in 2014 de award worden uitgereikt. ”

In oktober zal een vakbekwame jury, bestaande uit Surinaamse en Nederlandse leden, bezoeken brengen aan de agrarische bedrijven in Suriname, die zich voor de award-wedstrijd hebben ingeschreven. De winnaar van de award 2013 ontvangt €5000,-. Het bedrijf dat op de tweede plek komt ontvangt € 2000,- en het bedrijf dat op de derde plek komt ontvangt een bedrag van € 500,-. De stichting d’ONS hoopt met de uitreiking van deze prijzen de duurzame, maar ook de biologische landbouw in Suriname te bevorderen. Het prijzengeld dit jaar komt van het Surinaams natural-foodbedrijf Michi.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April