S’77 geeft Inheemsen podium voor uitdragen cultuur
29 Jul 2013, 19:00
foto


Inheemsen op het Amerikaans continent worden zich steeds bewuster van de eigen kracht en de rijkdom van hun cultuur. Door de verovering van het continent door Europeanen, eeuwen geleden, zijn de oorspronkelijke bewoners slachtoffer geworden van een misdrijf tegen de menselijkheid en hierdoor leven zij nog steeds in een marginale positie, ook in Suriname. Schrijversgroep ’77 (S'77) zegt in een persbericht dat de groep echter goed op weg is opnieuw een waardige plek in de samenleving in te nemen.

Op 31 juli krijgen zij een podium van de S’77 voor het uitdragen van hun cultuur. Verschillende sprekers en performers zullen in Tori Oso hun ideeën en kunsten delen met het publiek. De culturele avond begint om 20.00 u en is voor een ieder gratis toegankelijk. S’77 geeft als kledingadvies voor de avond, Inheemse klederdracht.

De cultuurdragers
De sprekers en performers van de avond zijn Harriëtte Vreedzaam, Mark Langaman, Conrad Rybka en Nowilia Tawjoeram.

Vreedzaam is basya van Pierre Kondre en actief in het vrouwenwerk. Zij publiceerde de studie ‘Inheemse rechten, vrouwen en empowerment in Suriname. Verslag van gender onderzoek in het Blakawatragebied’.

Langaman heeft zich gespecialiseerd in Inheemse muziek, onder meer de sambura. Zijn nieuwste cd is in Paramaribo en Frans Guyana gepresenteerd.

Rybka bestudeert al jaren de Lokono taal en rondde zijn MA-Thesis over Arowakken in 2010 af. Het boekje ‘Samen Schrijven in het Arowaks’ is het resultaat van een samenwerking en onderzoek van bijkans twee jaren tussen hem en verschillende Lokono gemeenschappen. Het boekje zal op 31 juli ook gepresenteerd worden. Rybka heeft de vereniging Wadian Bokotothi, letterlijk vertaald uit het Arowaks 'Zij Die Onze Taal Zullen Beschermen' helpen oprichten. Het gaat hier om Inheemsen van Powakka, Cassipora en Matta.

Tawjoeram heeft haar sporen verdiend op taalgebied. Zij schreef: ‘Converseren in het Caraïbs’ en bracht dit boek samen met een cd uit. Zij heeft S’77 verschillende keren in het buitenland vertegenwoordigd als storyteller van inheemse verhalen. Zij zal enkele inheemse verhalen ten gehore brengen. Verder is zij bedreven in het vervaardigen van inheemse craft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May