Wijnerman installeert werkgroep voor problemen pre-shipment
10 Jul 2013, 00:00
foto
Minister Adelien Wijnerman


Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft op 5 juli een werkgroep geïnstalleerd om de pre-shipment activiteiten die sinds 17 juni gelden, te coördineren. De werkgroep staat onder leiding van de douane-ambtenaar Andy Truideman. In de werkgroep hebben zitting vertegenwoordigers van de dienst Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen, de douane, de belastingdienst en de Centrale Bank van Suriname. De minister zegt dat de werkgroep voortaan als klankbord zal dienen voor het bedrijfsleven.

Hiermee reageert de minister op een gezamenlijk schrijven van het bedrijfsleven dat haar meedeelde zich ernstig zorgen te maken over de hervorming van de controle van vrachtschepen op de haven. Wijnerman heeft het besluit in een brief meegedeeld aan de bedrijvenorganisaties: de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), het Surinaams Business Forum (SBC), de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) en de Algemene Aannemers Vereniging (AAV).

Economische problemen
De werkgroep zal samen met het Zwitserse bedrijf SGS, dat de pre-shipment controle doet, de behoefte aan trainingen voor ambtenaren in kaart brengen. Ook zal zij nagaan welke hervormingen moeten worden doorgevoerd bij de dienst der Invoerrechten en Accijnzen. De werkgroep zal verder de door de SGS, de douane en andere belanghebbenden aangebrachte zorgpunten rond de pre-shipment controle inventariseren.

Voorzitter Ferdinand Welzijn van de VSB zegt aan Starnieuws dat de bedrijvenorganisaties ernstig bezorgd zijn om het gebrek aan informatie vanuit SGS en om de inefficiëntie die bestaat sinds de invoering van deze werkwijze. Het gevolg is dat scheepsladingen met producten, langer dan normaal op de haven blijven liggen. De bedrijven organisaties vrezen dat als er niet snel iets gebeurt, dit zal leiden tot een schaarste en het duurder worden van producten.

“Wij verlenen alle medewerking aan de pre-shipment controle, maar ondervinden behoorlijk veel last van de onduidelijkheden die er zijn”, zegt Welzijn. Hij benadrukt geen paniek te willen zaaien, maar zegt dat deze gang van zaken voor behoorlijke economische problemen zou kunnen zorgen. Hij hoopt dat met de ingestelde werkgroep zaken drastisch verbeteren.
Advertenties